Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
17°C
7°C
Oceni objavo

Hiša Sadeži družbe Vipava

Medgeneracijsko sodelovanje je postalo del vsakodnevnega medijskega, strokovnega in laičnega diskurza, nedvoumni dokaz o pomembnosti sodelovanja med generacijami pa je poleg demografskih sprememb gospodarska kriza, v kateri posamezniki iščejo različne načine sodelovanja in povezovanja znotraj skupnosti, ki jim pomagajo identificirati skupne vrednote.
Tako države kot lokalne skupnosti povsod po Evropi medgeneracijsko sodelovanje prepoznavajo kot del skupnega vrednostnega sistema, medgeneracijske hiše pa postajajo pomemben del vsakega kraja.

Januarja 2013 je v Vipavi začel delovati medgeneracijski center Hiša Sadeži družbe, ki ima prostore v Stari šoli, na Trgu Pavla Rušta 6. V Hiši se vsak dan odvijajo različne delavnice, nekaj od njih v stalnih terminih, druge pa se spreminjajo vsak mesec. Delavnice izvajajo prostovoljci, ki svoja znanja prostovoljsko prenašajo na druge. Mladi prostovoljci starejše učijo rabe računalnika in nudijo učno pomoč vrstnikom. Starejši pa mlade o šivanju in drugih spretnosti ter znanjih, ki bi sicer šla v pozabo. Hiša Sadeži družbe je odprta od torka do sobote od 14:00 do 20:00, zato je tudi v času, ko ni organiziranih delavnic možen obisk Hiše, pogovor s koordinatorjem ali uporaba računalnika.

V prihodnosti načrtujemo še več različnih aktivnosti, ki bodo povezovale generacije v lokalni skupnosti, obenem pa bi omogočale prenos znanj med ljudmi: načrtujemo rokodelske delavnice za prenos znanj od starejših na mlajše, lutkovne in dramske prireditve, ustvarjalne delavnice za različne generacije, izobraževalne delavnice: računalniško opismenjevanje, telekomunikacijsko opismenjevanje, orientacijska znanja v sodobni družbi, varna vožnja, kuharske in šiviljske delavnice, knjižnica z možnostjo multimedijskega predvajanja različnih vsebin, družabne igre in obujanje družabnih iger iz preteklosti, igralnico za otroke. Udeležba na delavnicah je brezplačna!

Razmišljate o tem, da bi se lotili medgeneracijskega prostovoljstva? Odlično! Vabljeni v Hišo Sadeži družbe, kjer bodo vaša znanja in spretnosti dobro sprejete!

Barbara Goričan

Oglejte si tudi