Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Tretji rojstni dan - dan odprtih vrat v Pristanu

Prvi stanovalci so se v Center starejših v Vipavi vselili v začetku februarja 2010. Danes življenje v Pristanu valovi nadvse živahno. V sredo, 6. marca 2013, bodo v centru pripravili dan odprtih vrat za vse tiste, ki bi si ga želeli ogledati ali pridobiti dodatne informacije o centru in pestrem dogajanju v njem.
Veliko prostora za veliko dogajanja

Leta 2008 je Zavod za socialno oskrbo Pristan, ki ga vodi direktor Martin Kopatin, na razpisu Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pridobil koncesijo za izvajanje institucionalnega varstva starejših. V prvih mesecih leta 2010 so se v novozgrajeni Center starejših v Vipavi začeli seliti prvi stanovalci.

V centru je prostora za 104 stanovalce, ki so razporejeni v pet oddelkov, izmed katerih je eden prilagojen stanovalcem z demenco, ki potrebujejo 24 - urni nadzor. Vse sobe, eno in dvoposteljne, so nadstandardne in stanovalcem nudijo veliko mero udobja in varnosti. V Pristanu je veliko skupnih prostorov, ki omogočajo druženje in bogato družabno življenje. V pritličju sta prostora za fizioterapijo in delovno terapijo, kavarna ter prostorna avla. Okolica z veliko zelenja in lega, ki ponuja obilo sončnih žarkov, je izjemno primerna za krajše sprehode ali daljše pohode.

Dolgega časa ni

V Pristanu se zavedajo, kako pomembno je aktivno in kakovostno preživljanje prostega časa v poznejših življenjskih obdobjih, zato je stanovalcem na voljo veliko oblik aktivnosti, ki se jih po svojih željah in sposobnostih z veseljem udeležujejo. Večina stanovalcev Pristana med tednom komaj čaka jutranjo telesno vadbo ob 9. uri. Skupni vadbi sledijo individualne aktivnosti v fizioterapiji. Stanovalci na razgibalnih uricah vrtijo sobno kolo, trenirajo hojo in na druge načine krepijo mišice ter vzdržujejo fizično kondicijo.

V delovni terapiji se preizkušajo v ročnih spretnostih in miselnih igrah. Radi se pomerijo v različnih družabnih igrah, kot so domine, šah ter karte in tekmujejo v metanju pikada. Stanovalci posebej radi igrajo tombolo, ki je na vrsti vsak ponedeljek popoldan. Takrat med njimi završi prijetno vznemirjenje. Nagrade niso velike, a ravno pravšnje, da ima igranje smisel.

Vsak dan dopoldan je v Pristanu poskrbljeno tudi za duhovno oskrbo. Stanovalci, ki to želijo, se udeležijo bogoslužja v manjši kapeli. Še posebej obiskane pa so nedeljske maše v večnamenskem prostoru. Spomladi stanovalci posebej radi pomagajo pri urejanju okolice. V toplejših mesecih se podajo na planinske pohode do Zemona in drugih okoliških gričkov, zlasti pa se razveselijo izletov z avtobusom.

Obiski prostovoljcev in društev

Strokovno usposobljeno osebje v Pristanu daje velik pomen  medgeneracijskemu povezovanju. Stanovalce redno obiskujejo otroci iz vrtcev, šolarji, in gimnazijci. Iz Škofijske gimnazije v Vipavi, ki se nahaja v neposredni bližini Pristana, vsako šolsko leto tedensko prihaja na obisk k stanovalcem preko 50 prostovoljcev. Lavričeva knjižnica Ajdovščina z mrežo prostovoljcev skrbi za bralni krožek v Pristanu.

Stanovalci se vključujejo v sodobno terapijo s pomočjo psov. Dvakrat mesečno jih iz društva Tačke pomagačke s svojima pasjima prijateljema obiščeta Cvetka in Alenka Gorjan. V popoldanskem času različna društva v avli pripravijo krajše koncerte in gledališke uprizoritve. Redni gostje v Pristanu so člani Kulturnega društva Vipavski tamburaši, moški pevski zbor župnije Sv. Štefan Vipava, mladi kitaristi iz Podnanosa, članice društva Žar, Medgeneracijsko društvo 4 letni časi Ajdovščina

 

Razvajanje brbončic

Na prvem mestu je skrb za dobro počutje stanovalcev, k čemur prispeva tudi pester in raznolik jedilnik, za katerega redno skrbijo kuharji v Pristanu. Enkrat mesečno pripravijo eko hrano, ki jo nabavijo pri okoliških kmetih. Brbončice stanovalcev dodatno razvajajo Irena Durn in njene prijateljice, ki stanovalcem vsak torek spečejo domače flancate. Ob sredah popoldne je na vrsti Kulinarika. Članice različnih društev iz cele Vipavske doline, ki delujejo pod okriljem Društva Upokojencev Ajdovščina, stanovalcem skuhajo razne dobrote ter se z njimi družijo ob kavi. Najslajši v Pristanu pa so četrtki, ko se stanovalci po jutranji telovadbi družijo ob kavi in slaščicah. Sladki dan vedno spremlja glasba, za katero poskrbi 'hišni DJ' Ignacij Stibilj.

 Veselje in rajanje ob praznikih

Posebej veselo vzdušje je pred prazniki, ko stanovalci izdelujejo dekoracije, voščilnice … Igrivosti in idej ob tem ne zmanjka. Nazadnje so izdelali pustne maske. Že 8. februarja je v Pristanu vzvalovalo predpustno navdušenje, saj so na obisk prišli ptujski kurenti. Na pustni torek je sledilo pravo rajanje, ob taktih članov ansambla Gorski cvet.

Do konca leta bo v Pristanu še veliko slavnostnih dogodkov. Vsako jesen se stanovalci skupaj s svojci in prijatelji družijo na kostanjevem pikniku. Začetek decembra stanovalce obišče dobri mož Miklavž, leto pa se zaključi s svečano večerjo in plesom.

 Dan odprtih vrat: 6. marec ob 10. in 16. uri

Tretji rojstni dan bodo v Pristanu obeležili 6. marca, z dnevom odprtih vrat. Predstavitev in voden ogled centra bo v dveh sklopih, ob 10. in 16. uri. Dobrodošli so vsi, ki si želijo center ogledati, začutiti valovanje življenja v njem in pridobiti dodatne informacije. Podatke in odgovore na vprašanja bodo lahko pridobili tudi tisti, ki jih zanima storitev Pomoč družini na domu, ki jo Zavod za socialno oskrbo Pristan izvaja od leta 2004. Do danes je Pristan pridobil kar 7 občinskih koncesij, med drugim tudi v občinah Vipava in Ajdovščina.

 

Jože Železnikar, stanovalec: »V Pristanu sem praktično od začetka in v njem se počutim odlično. Ves čas se nekaj dogaja. Ker obožujem hojo, me boste lahko zjutraj navsezgodaj srečali na sprehodih v bližini Pristana. Vsak dan se pridružim tudi jutranji telovadbi, nato še individualno nabiram kondicijo na sobnem kolesu in ostalih vadbenih pripomočkih. Pri tem mi pomaga fizioterapevtka, ki je tako odlična, da bi težko našli boljšo. Veliko mi pomeni, da lahko imam svojo sobo in s tem tudi dovolj zasebnosti. Posebej pa se veselim torkov, ko me obiščeta prostovoljki s Škofijske gimnazije Vipava. Pogovarjamo se o šoli, življenju in mladosti. Praktično o vsem. Postali smo pravi prijatelji.«   

 

Ivana Bratož



Oglejte si tudi