Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Obisk vojaške ladje Triglav

V okviru Tranzicijskega modela – Program dodatnega usposabljanja odraslih (PDUO) je 6 mladostnikov s posebnimi potrebami z njihovimi spremljevalci obiskalo posadko na vojaški ladji Triglav.
Na pomolu v Luki Koper, kjer je ladja privezana, nas je prijazno sprejel poveljnik Andrej Pečar. Pospremil nas je na krov, kjer nas je pričakala in prijazno pozdravila ostala posadka. Poveljnik je mladostnikom na kratko predstavil, da gre za več namensko ladja Slovenske vojske - patruljna ladja. Poleg vojaških nalog je namenjena zaščiti morja in varovanja plovnih poti v okviru zavezništva NATO, namenjena je za naloge zaščite in reševanja ter pomoči pri izobraževanju, usposabljanju in raziskovalnemu delu. Pomagala je pri iskanju in reševanju beguncev na poti v Italijo. Vsak član posadke ima na ladji določeno nalogo in je zanjo primerno usposobljen. Po kratki predstavitvi nas je posadka spremila na ogled posameznih prostorov ladje. Videli smo: kuhinjo, jedilnico, spalnico. Po strmih stopnicah smo se povzpeli v kabino, kjer je krma in druga računalniška oprema. Vsak mladostnik se je usedel na mesto kapitana ladje in poskušal prijet za krmilo. Začudeni smo opazovali radarsko opremo s pomočjo katere se mornarji znajdejo na morju. Razkazali so nam orožje, s katerim je opremljena vsaka vojaška ladja. Mladostniki so bili najbolj navdušeni nad protiletalskim minometom s katerim so lahko rokovali. Na naše veliko presenečenje nam je posadka pripravila prijetno pogostitev in vsak mladostnik je dobil v dar značko slovenske vojske. Polni vtisov in veseli sprejema slovenskih vojakov, smo se odpeljali nazaj proti Vipavi.

Vtisi učenke o ogledu vojaške ladje Triglav:»V petek, 12. junija 2015, smo si v Luki Koper ogledali vojaško ladjo Triglav. Na pomolu nas je sprejel poveljnik ladje gospod Andrej in nas povabil na ladjo. Razkazal nam je ladijske prostore­: kuhinjo, jedilnico, spalnica, kabino. Tam smo se lahko usedli na stol in prijeli za krmilo. Pokazali so nam orožje, ki je na ladji.«

Lea Kranjc, CIRIUS Vipava

 

Oglejte si tudi