Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Glasba nas povezuje iz dneva v dan

Glasba nam ponuja možnost sprostitve, uživanja, doživljanja notranjega miru in sprostitve. Deluje kot zdravilo in brez posebnega znanja lahko to zdravilno moč podarjamo drugim. V Centru starejših Pristan nas raznolika glasba povezuje iz tedna v teden, še zlasti v zadnjih tednih starega leta.
Konec novembra 2014 so nas obiskali mladi pevci Otroškega pevskega zbora Stanko Premrl Podnanos, ki so s svojimi glasovi popestrili dogajanje pri nedeljski sveti maši. Sledil je nastop članov Folklorne skupine iz Vipave. Ti so pod vodstvom Antona Goričana petju in igranju pridali še ples in nas z narodnimi nošami popeljali v njihov svet glasbe. Med novoletno zabavo, ki je v Centru starejših Pristan potekala 16. decembra, sta za vzdušje in sprostitev skrbela Dragica in Aleš. Člana dua Midva, ki že vrsto let navdušujeta s svojim petjem in igranjem, sta pri nas požela še toliko več navdušenja zato, ker je Dragica tudi 'naša' medicinska sestra in nam vsak dan že tako prinaša ogromno pozitivne energije in veselja. Navdušenje stanovalcev pa je doživelo svoj vrhunec, ko je nastopil mladi harmonikaš Luka Bajc. Šele 10-leti Luka, doma s Cola, je presenetil s svojim znanjem igranja harmonike in sproščenim nastopom, čeprav se igranja uči šele dobrih 10 mesecev in je to bil njegov prvi javni nastop.

S tem še zdaleč nismo zaključili našega glasbenega seznama. Tako kot vsak mesec smo tudi v decembru praznovali skupaj s tistimi, ki so slavili rojstni dan. Ob torti in pijači smo prepevali stare ljudske in ponarodele pesmi ter obujali spomine na mladostne dni in drugačne čase.

Za vse ljubitelje nežnih melodij je bil 20. december pravi dan. Obiskala nas je klapa Vela Luka Proizd. Člani dalmatinske zasedbe z otoka Proizd pri Korčuli so nam izkazali to čast in med svojim nastopanjem po Sloveniji prostovoljno obiskali tudi naše stanovalce. Pri tem nastopu je bilo šele videti, kako lahko glasba seže v dno duše. Stanovalci so 'pritegnili' pri petju vsem znanih skladb 'Ružo moja' in 'O, Marijana'. Za presenečenje pa so člani klape zapeli nekaj znanih slovenskih pesmi.

Med prazniki so velikokrat za božično novoletno vzdušje skrbeli kar stanovalci sami in se v avli prepustili poslušanju božičnih pesmi in opazovanju jaslic, na predvečer božiča pa je sveta maša s petjem članic skupine Štirje letni časi dala čar temu velikemu krščanskemu prazniku.

Z nastopom skupine Segno, 30. decembra 2014, ter z glasbo našega 'hišnega' DJ-a Ignacija Stibilja na petek, 2. januarja 2015, smo lepo in veselo zabeležili prehod starega v novo leto. Z  nastopom Vipavskih tamburašev pri nedeljski maši na prvo nedeljo v novem letu pa so prazniki ostali v še lepšem spominu.

Glasba nam popestri vsakdan in doda čar posebnim priložnostim. Zato bo v Centru starejših Pristan glasba stalna spremljevalka tudi v letu 2015.

Mateja Hlača

Oglejte si tudi