Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 26.04.2017

oblačno
Popoldne bo v vzhodnih krajih zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo oblačno in občasno bo deževalo v zahodni in osrednji Sloveniji, na severu pa do Koroške. Več padavin bo na zahodu. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 19, v vzhodnih krajih do 22 stopinj C.
12°C | 17°C
četrtek, 27.04.2017
14°C | 16°C
petek, 28.04.2017
13°C | 17°C
sobota, 29.04.2017
7°C | 19°C
nedelja, 30.04.2017
4°C | 19°C
Opozorila
Sreda, 26.4.2017 ob 11h
Od danes do petka dopoldne bo padla večja količina dežja. Zato bodo v četrtek močneje narasli vodotoki v zahodni in južni ter deloma v severni Sloveniji, v noči na petek in v petek dopoldne pa tudi drugod. Danes in jutri zvečer bo povišano tudi plimovanje morja.
12°C
17°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Zavodi

Dan slovenske hrane in martinovo v Pristanu


ZAVODI

| |
19.11.2012      11:51
A A

Dan slovenske hrane in martinovo v Pristanu


Na dan slovenske hrane, 16. novembra, je v Centru starejših Pristan v Vipavi dišalo po domačem. Stanovalci so dan začeli s slovenskim zajtrkom in ga nadaljevali z martinovanjem in dobrotami domačega porekla.


Martinu so nazdravile z breskovim sokom
Martinu so nazdravile z breskovim sokom
Deli:

V Centru starejših Pristan veliko pozornosti namenjajo ohranjanju zdravja in ustvarjanju dobrega počutja stanovalcev, pri čemer je zelo pomemben dejavnik tudi prehrana. Pred kratkim so uvedli tako imenovani eko dan. Enkrat mesečno je na jedilniku stanovalcev eko hrana, ki jo nabavijo pri lokalnih pridelovalcih oz. okoliških kmetih.

 

Na dan slovenske hrane, ki ga je oktobra letos na svoji seji razglasila Vlada RS, se je Pristan priključil vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Poleg domačega meda, masla, sira in mleka so v kuhinji stanovalcem pripravili sveže polnozrnate hlebčke.

 

Z dobrotami domačih pridelovalcev pa ni bilo obarvano le jutro. Ker se je pred kratkim iz mošta rodilo vino, je v Pristanu potekalo tudi martinovanje. Po redni jutranji telovadbi so se stanovalci posladkali s pečenimi jabolki, kakiji in piškoti ter poskusili mlado vino. Za pravo martinovanjsko vzdušje je poskrbela tudi glasba, ob kateri so stanovalci veselo zapeli. Poleg jote in orehovih štrukljev so za kosilo postregli z breskovim sokom, ki so ga kuharji v Pristanu naredili sami. Dan slovenske hrane so zaključili s kislim mlekom in polento, ki je nekdaj pomenila glavni obrok večine kmečkih gospodinjstev. 

ib

 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vipava!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!