Na dan slovenske hrane, ki ga je oktobra letos na svoji seji razglasila Vlada RS, se je Pristan priključil vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Poleg domačega meda, masla, sira in mleka so v kuhinji stanovalcem pripravili sveže polnozrnate hlebčke.
Z dobrotami domačih pridelovalcev pa ni bilo obarvano le jutro. Ker se je pred kratkim iz mošta rodilo vino, je v Pristanu potekalo tudi martinovanje. Po redni jutranji telovadbi so se stanovalci posladkali s pečenimi jabolki, kakiji in piškoti ter poskusili mlado vino. Za pravo martinovanjsko vzdušje je poskrbela tudi glasba, ob kateri so stanovalci veselo zapeli. Poleg jote in orehovih štrukljev so za kosilo postregli z breskovim sokom, ki so ga kuharji v Pristanu naredili sami. Dan slovenske hrane so zaključili s kislim mlekom in polento, ki je nekdaj pomenila glavni obrok večine kmečkih gospodinjstev.
ib