Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 24.05.2017

oblačno
Danes bo pretežno oblačno. Dopoldne bo občasno deževalo predvsem v vzhodni polovici Slovenije, popoldne pa se bodo pojavljale še krajevne plohe in posamezne nevihte. Lahko se bodo zavlekle tudi v noč na četrtek. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25, na Primorskem do 27 stopinj C.
13°C | 27°C
četrtek, 25.05.2017
13°C | 24°C
petek, 26.05.2017
8°C | 25°C
sobota, 27.05.2017
12°C | 26°C
nedelja, 28.05.2017
13°C | 28°C
Opozorila
Sreda, 24.5.2017 ob 10h
Dodatnega opozorila ni.
13°C
27°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Zavodi

Dan slovenske hrane in martinovo v Pristanu


ZAVODI

| |
19.11.2012      11:51
A A

Dan slovenske hrane in martinovo v Pristanu


Na dan slovenske hrane, 16. novembra, je v Centru starejših Pristan v Vipavi dišalo po domačem. Stanovalci so dan začeli s slovenskim zajtrkom in ga nadaljevali z martinovanjem in dobrotami domačega porekla.


Martinu so nazdravile z breskovim sokom
Martinu so nazdravile z breskovim sokom
Deli:

V Centru starejših Pristan veliko pozornosti namenjajo ohranjanju zdravja in ustvarjanju dobrega počutja stanovalcev, pri čemer je zelo pomemben dejavnik tudi prehrana. Pred kratkim so uvedli tako imenovani eko dan. Enkrat mesečno je na jedilniku stanovalcev eko hrana, ki jo nabavijo pri lokalnih pridelovalcih oz. okoliških kmetih.

 

Na dan slovenske hrane, ki ga je oktobra letos na svoji seji razglasila Vlada RS, se je Pristan priključil vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Poleg domačega meda, masla, sira in mleka so v kuhinji stanovalcem pripravili sveže polnozrnate hlebčke.

 

Z dobrotami domačih pridelovalcev pa ni bilo obarvano le jutro. Ker se je pred kratkim iz mošta rodilo vino, je v Pristanu potekalo tudi martinovanje. Po redni jutranji telovadbi so se stanovalci posladkali s pečenimi jabolki, kakiji in piškoti ter poskusili mlado vino. Za pravo martinovanjsko vzdušje je poskrbela tudi glasba, ob kateri so stanovalci veselo zapeli. Poleg jote in orehovih štrukljev so za kosilo postregli z breskovim sokom, ki so ga kuharji v Pristanu naredili sami. Dan slovenske hrane so zaključili s kislim mlekom in polento, ki je nekdaj pomenila glavni obrok večine kmečkih gospodinjstev. 

ib

 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vipava!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Latnik
Številka: 186
Izšla: 26.04.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.