Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne

V soboto, 26. januarja 2013, bo potekal 10. jubilejni pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne. Izlet ni zanimiv le za pohodnike, temveč tudi za ljubitelje duhovne in kulturne dediščine, saj letos mineva 200 let od prihoda duhovnika Vertovca v Podnanos.

Med osebnostmi, ki so Podnanosu, rojstnemu kraju slovenske himne, vtisnile poseben pečat, je Matija Vertovec. Rodil se je 28. januarja 1784 v Jakulinih (Šmarje na Vipavskem). Po opravljenih bogoslovnih študijih je postal duhovnik. Sprva je služboval kot kaplan v Vipavi, potem na Planini nad Ajdovščino. Natanko pred 200 leti je bil Vertovec premeščen v takratni Št. Vid (danes Podnanos), kjer je deloval vse do svoje smrti. Zato je letošnji, 10. pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne, še toliko bolj poseben. Začel se bo ob 8. uri z mašo v cerkvi sv. Vida v Podnanosu.

Ob 9. uri bomo izpred Kulturnega doma Janka Premrla Vojka v Podnanosu krenili med vipavske griče in vinograde, skozi vasi Manče, Lože, Slap, Planina in Erzelj. Na Gočah bo čas za okrepčilo in poseben obisk. Pridružil se nam bo namreč sam Matija Vertovec. Iz Goč bomo pot nadaljevali skozi Podrago do Podnanosa.

Novost letošnjega pohoda je krožna pot (doslej se je pohod začenjal v Šmarjah, končal pa v Podnanosu, kar je povzročalo nekaj težav pri prevozu na izhodišče). Novost so tudi konjeniki, ki se bodo skupaj s pohodniki podali na pot.

V Marijini dvorani v Podnanosu (poleg župnišča) se bo pohod sklenil s predavanjem o kulturi pitja vina, degustacijo in druženjem s predstavniki vinogradniških društev in vinskih kraljic. Vertovec je bil poleg sejalca božje besede namreč znan tudi kot pospeševalec kmetijskih dejavnosti in plodovit pisec zlasti na področju vinogradništva in vinarstva.

Startnina na pohodu bo 10 EUR (degustacije in topli obrok), od 8. ure dalje v TIC Podnanos (v Kulturnem domu Janka Premrla Vojka). Zaradi organizacije so zaželene predhodne prijave (031 615 036 Stojan Vitežnik in 040 20 40 22 Mara Bratož).

IB

Oglejte si tudi