Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

»Spomin na kurirje NOB ostaja živ!«

V organizaciji Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Podraga in Združenja borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, je v soboto, 6. junija 2014, v Podragi potekala tradicionalna slovesnost v spomin na delovanje kurirske postaje P 2 – P 14.
Prireditev se je začela s krožnim pohodom po poteh kurirjev. Pohodniki so proti spomeniku padlim kurirjem na Ocenci krenili izpred spomenika Padlih borcev ter drugih vojnih žrtev v Podragi. Po dobrih štirih urah hoje je pohodnike na cilju presenetil tudi Vinko Semenič, sin Antona Semeniča - Medveda, ki je leta 1942 nad vasjo zgradil bunker, karavlo 2, ki se je kasneje preoblikovala v Kurirsko postajo P 2 in nato v P 14.

V okviru kulturnega programa, v katerem so sodelovali Mirjam Sardoč, Anica Furlan, Ana in Simon Štokelj ter Urška Vidic, slednja je kulturni program povezovala, sta zbrane najprej pozdravila predstavnik krajevne skupnosti Podraga, Valter Likar in Erik Šček, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Podraga.

Slavnostni govornik je bil edini še živeči kurir kurirske postaje P 2 – P 14, danes 92 letni tovariš Ivan Nabergoj, ki je s pripovedovanjem svoje izkušnje kot primorskega partizana na doživet način opisal, v kakšnih okoliščinah so živeli kurirji in partizani in kako se je kalila narodna zavest. Poudaril je tudi, da so bili Podražani v času najtežjih preizkušenj izjemni, iznajdljivi in požrtvovalni ljudje in da jim kurirji dolgujejo kar nekaj svojih življenj.

Kot živa priča neizmernega trpljenja in hrabrosti pred 73 leti je izrazil željo, da »bi bili na svoje prednike ponosni, kot tudi, da bi nekaterih dejstev iz zgodovine primorskega ljudstva nikoli ne pozabili ali odvrgli v smeti«. Poudaril je tudi, da se »žal danes dogajajo zelo čudne stvari, kot da se iz zgodovine ne bi ničesar naučili. Kot, da spoznanja iz štiriletnega narodnoosvobodilnega boja niso bila dovolj trda lekcija. Po sedemdesetih letih se sprašujem, koliko je med nami še tiste požrtvovalnosti, hrabrosti in iznajdljivosti, predvsem pa plemenitosti, kar vse so bile vrednote partizanskega boja in tudi vseljudskega upora proti fašizmu in nacizmu? Koliko naših spoznanj o trpljenju pod tujčevo peto smo znali prenesti na povojno rojene generacije? Morda smo svoje spomine pripovedovali preveč plaho. Morda smo se jim tudi sami izogibali, saj misliti na umirajoče tovariše, požgane hiše in trpeče domačine niso ravno praznične zgodbe za vsak dan!«

Delegacija Krajevne skupnosti Podraga ter Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Podraga je ob tej priložnosti pred spomenik Padlih borcev ter drugih vojnih žrtev iz Podrage, položila venec.

Zato, da je spomenik vzorno urejen že dolga leta, je zasluga dveh podražank Helene Krečič in Ane Fabčič. Predsednik Združenje borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, tovariš Božo Novak in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Podraga Erik Šček, sta jima zato podelila medobčinsko priznanje ZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava za njuno dolgoletno prizadevno skrb za spomenik.

Tina Šček Krušec

Oglejte si tudi