Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Razstava izpod pridnih rok Šembidcev

Turistično društvo Podnanos je že tretjič zapored s pomočjo TIC-a Podnanos organiziralo razstavo 'Izpod pridnih rok Šembidcev'. Na ogled je bila v soboto in nedeljo, 3. in 4. maja 2014. Razstavo so obogatili s svojimi izdelki osnovnošolski otroci iz podružnice Podnanos, člani Šembiske ustvarjalnice, udeleženci otroške velikonočne delavnice in udeleženci, ki so izdelovali nakit iz fimo mase, ter ustvarjalci iz Podnanosa in okoliških vasi, ki so ustvarjali samostojno doma.
Turistično društvo Podnanos je od oktobra 2013 do letošnjega aprila organiziralo tri delavnice za vse tri generacije. Udeleženci so lahko urili svoje spretnosti pri delu z različnimi materiali in svoje izdelke postavili na ogled obiskovalcem razstave.

Istočasno je potekala tudi Šembiska ustvarjalnica, kjer so domačini enkrat tedensko ustvarjali, izmenjavali ideje in se učili drug od drugega.

Stalni spremljevalec jim je bila strokovna literatura, iz katere so srkali ideje. Z  ustvarjanjem so nadaljevali doma, ker so se na delavnici predvsem učili novosti. V lep in dodelan izdelek je potrebno vložiti veliko ustvarjalnosti in motiviranosti tudi pozno v noč. Zato je delavnica potekala v zimskem času, ker nas sonce prej zapusti in nimamo toliko dela na vrtovih in z urejanjem okolice. V tem času so ustvarjalci namenili večino svojega prostega časa ročnim spretnostim: kot so kvačkanje, pletenje, klekljanje ... Izdelali so čudovit nakit, prstane, copate, šale, kape, rože iz krep papirja, košarice ... V času olimpijskih iger so nekatere babice svojim vnukom spletle kape z enakim vzorcem kot so jih imeli tekmovalci. Nekatere njihove izdelke si je bilo mogoče tudi ogledati na razstavi.

V mesecu marcu smo organizirali še prav posebno delavnico za odrasle, kjer so si lahko udeleženci izdelali verižice in uhane iz fimo mase pod mentorstvom Vide Valič Fabčič. Najprej nam je predstavila in nas informirala o vrstah fimo mase, kako se jih uporablja, na kaj moramo biti pozorni ter na kakšni temperaturi se peče izdelke. Poučila nas je, kako jo pravilno gnetemo in oblikujemo, da nastane pisan nakit. Pokazala nam je tudi zaključno fazo, in sicer kako pripravimo nakit, da ga lahko potem nosimo. Udeleženci razstave lahko potrdimo, da lahko s fimo maso ustvarjaš ure in ure, saj je naše prvo srečanje potekalo kar pet ur. Če ne bi bili preveč utrujeni, bi lahko še kar ustvarjali, saj je imela Vida še ogromno pripravljenega, da bi nam pokazala.

V petek in soboto, 11. in 12. aprila, smo organizirali tudi medgeneracijsko velikonočno delavnico, na katero smo povabili otroke in njihove starše, da so skupaj ustvarjali in preživeli popoldan v prijetni družbi. Izdelovali smo rože iz krep papirja. Svoje znanje o izdelavi so z veseljem delile med vse obiskovalce ustvarjalke, ki so se redno udeleževale tudi Šembiske ustvarjalnice. Drugi dan delavnice so z rožami otroci okrasili svoje oljčne vejice in jih odnesli domov. Na velikonočni delavnici so otroci izdelovali tudi velikonočne zajčke iz plastičnih jajc, ki so jih barvali z akrilnimi barvami. Najmlajši so najbolj uživali ob izdelovanju pirhov. To popoldne so otroci veliko časa preživeli ob barvah, ki so jih na različne načine (s prsti, z zobotrebci, s palčkami za ušesa, s čopiči …) nanašali na stiroporna in  plastična jajca. Ko se je barva posušila, so jih nekateri tudi kaširali z različnimi motivi. Na koncu pa so jim nekateri dodali še bleščice. Nastali so čudoviti okraski, ki so jih otroci odnesli na svoje domove. Na dan razstave pa si je bilo mogoče nekaj otroških izdelkov tudi ogledati. Naše ustvarjanje si je bilo mogoče na veliko noč ogledati tudi na televizijskem programu Slovenija 1. 

Koliko spretnosti, inovativnosti in ustvarjalnega duha bi ostalo skrito brez razstave! Zato se Turistično društvo Podnanos zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji, da je bila dvorana v Podnanosu lepo urejena in polna inovativnih in zanimivih izdelkov, ki so jih domačini ustvarjali na delavnicah, v šoli, doma … Najbolj pa je potrebno pohvaliti tiste, ki so bili sami motivirani in so samostojno ustvarjali doma. Na vse vas, ki ste obiskali razstavo, tudi ne smemo nikakor pozabiti, saj ste z vašim obiskom dali vsem ustvarjalcem še večjo moč in energijo, da bodo še naprej z veseljem ustvarjali in bogatili svoje znanje z novimi ročnimi deli.

Tekst in foto Cecilija Vitežnik

 

 

Oglejte si tudi