Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Prvi Ultra Trail Vipavska dolina pred vrati

Ta vikend se bo začel festival 360℃ Vipavska dolina, ki bo potekal od 8. do 17. maja 2015 v Vipavski dolini.

Organizator Športno društvo Tura je v dolino privabil približno 400 tekačev, ki se bodo preizkusili na prvem Ultra trailu Vipavska dolina, ki vključuje tri dolžine: sto kilometrov, petdeset in petindvajset kilometrov.

Pester program dopolnjujejo številna predavanja na temo teka (predstavitev knjige Ultrablues, projekcija filma Krog), plezanja in alpinizma ter številni tradicionalni turistični dogodki v dolini (npr. Okusi Vipavske).

Festival se bo zaključil naslednji teden s tradicionalnim Plezalnim vikendom Tura, v 10. izvedbi.

Ultra Trail Vipavska dolina je privabil več približno 400 tekačev, ki prihajajo iz šestih držav, največ iz Slovenije in Italije. Med udeleženci so številna znana tekaška imena. Organizator je k sodelovanju pritegnil tudi lokalno skupnost, Občino Ajdovščina in Občino Vipava, ter številna društva. Skupaj bo za varnost in dobro počutje tekačev ter njihovih navijačev skrbelo več kot 250 prostovoljcev.

Najdaljša, 100-kilometrska preizkušnja obkroži Vipavsko dolino: iz Ajdovščine se vzpne na Goro, od tam po Robu, mimo Otliškega okna na najvišji vrh Mali Golak (1495 m), čez Čaven in Kucelj nazaj v dolino. Pot ponuja tekačem bogate razglede od Jadrana pa do Alp, tek skozi Trnovski gozd in strm spust v dolino, proti najnižji točki proge (70 m), kjer proga preči dolino. Ob vzponu na južne obronke Vipavske doline se ji pridruži 50-kilometrska preizkušnja, bogati razgledi, skozi vinograde, ravno pravi čas za okušanje vipavskih češenj. Najkrajša, 25-kilometrska trasa zaključuje krog okoli Vipavske doline s strmim vzponom na Nanos – Pleša ter tekom skozi gozd in krasen spust v dolino proti cilju. Večina poti je speljana po planinskih poteh, makadamskih poteh, nekaj pa tudi po asfaltu. Ultra preizkušnja ponuja skupaj 6.034 metrov vzpona.

Športno društvo TURA

Oglejte si tudi