Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Praznovanje dneva žena v Vipavi

Vedno znova se potrjuje tista življenjska resnica, da se vse odvija mnogo lažje in lepše, če so ljudje med seboj povezani in znajo biti prijatelji. Tako smo na predlog predsednika Društva upokojencev iz Vipave Ivana Krušca združili ideje in moči še z Društvom invalidov Ajdovščina - Vipava in društvom diabetikov Ajdovščine in Vipave.
Rezultat je bil viden na proslavi na predvečer dneva žena, 7. marca, v Vipavi. Pripravili smo prisrčno prireditev in pogostitev za vse tiste, ki jim ni tuje in želijo ohranjati dan žena, kot praznik v čast ženskam, ki, vsaj tako možje priznavajo, držimo tri hišne vogale pokonci. No, toliko za šalo. V resnici pa praznik delovnih žena praznujejo v več kot stotih državah sveta. V čast feministki in socialistki Klari Zetkin in tisočim ženam, ki so se borile za enakopravnost, volilno pravico in vse to, kar danes ženske predstavljamo in samoumevno imamo. Prvo praznovanje pri nas ob dnevu delovnih žena je bilo 1911. leta, v knapovskih Trbovljah.

Kot sem že napisala, je bila proslava tudi kulturni dogodek in v bodoče se bomo potrudili, da bo veliko več žensk začutilo, da je to njihov dan in bodo prišle na praznovanje bolj množično in samozavestnejše.

Lepe glasbe je bilo veliko, zapele so nam žene dramske skupine Zarja iz DU Ajdovščina, humoristična skupina DU Ajdovščina, glasbenik Dejan. Vrhunec večera pa je pričaral Vitorio iz Du, jes. Kar zlepa se nismo razšli. Prihodnje leto bomo zopet združili moči, nekaj denarja, predvsem pa dobro voljo in še lepše popeljali naše žene skozi njihov dan.

V počastitev Dneva žena pa so marljive športnice DU Vipava organizirale tudi tradicionalni turnir ženskih ekip v pikadu. Udeležilo se ga je 7 ekip. Največ športne sreče je tokrat imela ekipa članic iz DU Piran, ki je osvojila prvo mesto, drugo mesto pa je pripadlo DU AJdovščina. Turnir je uspešno organizirala komisija za šport DU Vipava, sodno vloga pa sta korektno opravila Silvester in Branko, ki v pikadu v slovenskem merilu dosegata odlične rezultate.

Sonja Groznik

Oglejte si tudi