Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

11. Slapenska salamijada 2017

V soboto, 25. marca 2017, na materinski dan, smo na Slapu pri Vipavi izvedli že tradicionalno 11. Slapensko salamijado. To je prireditev, ki so si jo slapenski pridelovalci suhomesnatih izdelkov, organizirali z namenom deljenja izkušenj. Vsak pridelovalec mesnin ve, da je postopek zelo zahteven in zato je prav, da si lahko vsaj enkrat na leto izmenjujejo izkušnje, povedo različne nasvete in seveda, če je potrebno tudi kaj pograjajo.
Salamijada je letos potekala v kleti Srečka Marca, ki je lanskoletni zmagovalec. Ja, tako to gre pri nas. Zmagovalec mora za nagrado, naslednje leto organizirati salamijado. Letos so preizkuševalci in tekmovalci poskušali 14 odličnih salamov. To pa poteka tako, da se dan prej zbere tekmovalne salame, se jih oštevilči, da ocenjevalec ne ve  kateri  je njegov, nareže na tanke rezine  in tekmovanje se lahko začne. Ocenjuje pa se vonj, izgled in okus po ocenjevalni lestvici od 1 – 10. Letošnji rezultati so bili zelo tesni, vendar zmaga lahko le najboljši. In to je bil letos salam Kmetije Trošt iz Slapa.

Slamijada je za nas družabni dogodek, saj se med samim »tekmovanjem« odlično zabavamo, najlepše pa je, da lahko po razglasitvi rezultatov  svoje ocene primerjaš z zmagovalno lestvico in seveda nato vsemu temu nazdravimo, še na mnoga leta druženja, z najboljšimi slapenskimi vini.

RF

Oglejte si tudi