Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

V poklon hrabrosti, odločnosti in iznajdljivosti

V organizaciji Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Podraga, Združenja borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava in novoustanovljenega društva Mala Moskva, je v nedeljo, 22. maja 2016, v Podragi potekala tradicionalna slovesnost v spomin na delovanje kurirske postaje P 2 – P 14.
Junija 1942 je Anton Semenič - Medved iz Podrage nad vasjo zgradil bunker, karavlo 2, ki se je kasneje preoblikovala v Kurirsko postajo P 2 in nato v P 14. V njenem okviru je delovalo 43 kurirjev, ki so odigrali pomembno vlogo v Narodno osvobodilnem boju. 18. decembra 1942 je karavla zaradi izdaje doživela napad in bila uničena. Ta dogodek je bil usoden za celo vas. Italijanski vojaki so aretirali 53 mož - vse, ki so jih našli v vasi in so bili stari od 16 do 60 let, ter jih odpeljali v tržaške zapore. Vrnili so se šele po kapitulaciji Italije.

Prireditev se je začela s krožnim pohodom po poteh kurirjev,  ki je imel postanke na Wousci, Ucjnci in pri Postaji P 14, kjer sta letos predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Podraga, Erik Šček in predsednik krajevne skupnosti Podraga, Uroš Janežič, postavila  označevalne table.

V okviru kulturnega programa, v katerem so sodelovali ženski pevski zbor Večernica pod vodstvom Mirana Rustje, harmonikaš Erik Gregorič in Vanda Žvanut, sta zbrane pozdravila Erik Šček, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Podraga in društva Mala Moskva in predstavnik krajevne skupnosti Podraga, Valter Likar.
Slavnostni govornik Marjan Križman, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in predsednik Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, je v svojem govoru poudaril pomen kurirskih služb in se kurijem tudi zahvalil za vse, kar so naredili in žrtvovali za to, da danes živimo v miru, imamo svojo državo in govorimo slovensko.

V svojem govoru se je Križman vrnil 75 let v zgodovino. »Osvobodilna fronta slovenskega naroda je imela moč, da združi vse svobodomiselne ljudi in jih pokliče k uporu proti okupatorju. Koliko poguma je bilo potrebno za upor proti vojaški sili in idejam, ki so jih okupatorji brez pomislekov izvajali dobesedno in še več… Ne smemo pozabiti, da svoboda ni samoumevna, da kolaboracija in podrepništvo ne prinašata miru in samostojnosti, da je to le lažni konstrukt, ki želi svoje hlapčevstvo oprati in zato ne izbira sredstev,« je poudaril. Podražanom pa položil na srce, naj bodo ponosni na svoja dejanja in naj svoje vrednote ter izročila narodnoosvobodilnega boja prenesejo na vnuke. »Tako bodo svoje prednike še bolj spoštovali, bili zavedni Slovenci in ponosni na Podrago, ki je v mozaik borbe za svobodo in neodvisnost vstavila del sebe,« je zaključil svoje misli.

V narodnoosvobodilem boju je življenja izgubilo 24 podražanov. Njim v spomin in v zahvalo v Podragi stoji spomenik Padlih borcev ter drugih vojnih žrtev, h kateremu je delegacija Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Podraga položila lovorov venec.

S pohodom, prireditvijo in druženjem, ki je sledilo, so se zbrani poklonili hrabrosti, odločnosti in iznajdljivosti kurirjev, ki so delovali v okviru ene prvih kurirskih postaj na Primorskem. »Ponosni smo na vas in ohranjali bomo zgodovinski spomin in vrednote, ki ste nam jih izročili po krvavi moriji druge svetovne vojne,« so bile glavne misli slavnostnega govornika, ki so odmevale na prireditvi.

Tšk

Oglejte si tudi