Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Sosedska neljubezen - nov slovenski film

Društvo Teodozij je v svoji skoraj desetletni zgodovini doseglo veliko in preraslo meje vaškega društva. Po dveh odmevnih Rimskih spektaklih so tokrat uresničili še en velik projekt - posneli so film. Popolnoma domač film -Sosedska neljubezen je v celoti nastal pod vodstvom, igranjem in takšnim in drugačnim sodelovanjem vipavskih ljudi.
Skratka, v naši dolini ne manjka takšnih in drugačnih talentov, treba je samo stopiti skupaj ter si postaviti cilj.Gonilna sila tega projekta so bili mladi, najstniki, ki so žrtvovali večino svojega prostega časa in počitnic, da je film prišel na filmska platna. Društvo za svoje delovanje potrebuje nove ideje in odločitev, da krog delovanja razširijo na mlade, je bila kot naročena. Združitev mladostne vihravosti z umirjeno zrelostjo Teodozijeve običajne zasedbe, je dokazala, da je marsikaj mogoče in botrovala rojstvu filma, ki je Vipavsko dolino postavil na filmski zemljevid. 

Premiera filma je potekala 15. septembra 2012, na igrišču, v Vrhpolju pri Vipavi in ponosni so, da je tokrat šloza premiero pravega vipavskega filma. V Vipavski dolini so namreč snemali že Cirkus Columbio oskarjevca Denisa Tainovića, Faccia d'angelo italijanske komercialne televizije SKY, kultna filma Ne joči Peter, Tistega lepega dne, Tantadruja, Črne brate in še kaj bi se našlo. Pri teh filmih so domačini le pomagali, s Sosedsko neljubezenijo pa so naredili še korak dlje, vse so sami naredili. Premiera je potekala v hollywoodskem stilu in igralci so se po rdečih preprogah sprehodili med številčno publiko. Film si je namreč prišlo ogledat blizu tisoč gledalcev.


Nejc Furlan, ki je tudi avtor scenarija, je pri svojih rosnih sedemnajstih letih z odliko predstavil življenjske modrosti ter v sodelovanju z predsednikom društva Antonom Lavrenčičem koordiniral celoten filmski projekt. Film, ki traja 70 minut, je režiral Peter Bajnoci, sicer scenarist in režiser izjemno uspešnih gledaliških spektaklov na prostem »394«. Za snemanje in montažo so poskrbeli še ne polnoletni člani Studia DD (predvsem Kristjan Zorn in Dominik Vrčon), za igralski del je poskrbela preizkušena igralska zasedba društva Teodozij, ki so se ji pridružili novi mladi igralci in nastal je lep primer sodelovanja predstavnikov dveh generacij.

Sosedski konflikti so vedno bili in bodo aktualni in podeželsko okolje je kot nalašč za snemanje prisrčne komedije. V njej nastopata Tone kot preprost kmet ter njegov sosed Martin kot uradnik na ministrstvu. Soseda sta v konfliktu, prav tako ženi tudi, njuna edinca Marko in Eva pa prijateljujeta in se tudi zaljubita. Film se dotika tudi tematike o pravičnosti, odnosa starši-otroci ter aktualnih problemov sodobne družbe.

Društvo Teodozij načrtuje še več uspešnih projektov, ki bodo spodbujali talente in razvoj novih znanj in poskrbeli za dobro voljo ter prijetno druženje ljudi. Številnim gledalcem so omogočili brezplačen ogled filma ter bili z odzivom publike bogato nagrajeni. Dokazali so, da lahko dosežejo še tako zahtevne cilje. Seveda že kujejo načrte za nadaljnje projekte, ki bodo po vsej verjetnosti spet rimsko obarvani.

 

Avtorica: Iris Skočaj, foto: Matej Božič

Oglejte si tudi