Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Slavistični kongres tudi v Vipavi

Med 3. in 5. oktobrom 2013 je na Goriškem potekal Slovenski slavistični kongres. Slovesno odprtje je bilo v prostorih novogoriške univerze v dvorcu Lanthieri v Vipavi.
Slovenski slavistični kongres je strokovno znanstveno in stanovsko srečanje, ki nastaja v sodelovanju Univerze v Novi Gorici, Slavističnega društva Slovenije in Slavističnega društva Nova Gorica in je kot vsakokrat izmerilo utrip dogajanja in kondicijo stroke, ki pomembno sooblikuje našo kulturno in nacionalno identiteto.

Kongres se je začel s  slovensko himno, ki jo je zapel pevski zbor vipavske Škofijske gimnazije. Sledili so nagovori. Najprej je zbrane pozdravil rektor Univerze v Novi Gorici, dr. Danilo Zavrtanik, saj je bila univerza ena izmed organizatorjev kongresa. Nato je prisotnim dobrodošlico izrekel vipavski župan, mag. Ivan Princes. Predstavil je Vipavo in kulturno življenje v njej. Občina Vipava je bila tudi med podporniki kongresa. Sledili so še pozdravni nagovori predsednice Slavističnega društva Slovenija dr. Bože Krakar Vogel, predsednice Slavističnega društva Nova Gorica prof. Erne Dejak Furlan in dekanje Fakultete za humanistiko dr. Katje Mihurko Poniž.

Dobrodošlicam in pozdravom je sledil kulturni program, ki so ga izvedli dijaki in dijakinje Škofijske gimnazije pod mentorskim vodstvom prof. Tatjane  Božič. S svojim hudomušnim prikazom odnosa Vipavcev do žlahtne kapljice so navdušili občinstvo. Jesensko vzdušje pa so pričarali tudi cvetlični aranžmaji, za katere so prav tako poskrbeli na omenjeni gimnaziji.

Po strokovnem delu kongresa so se udeleženke in udeleženci podali še na ogled Vipave in njenih znamenitosti, nato pa so se odpeljali v Novo Gorico, kjer se je z večerno prireditvijo in otvoritvijo razstave o Ljubki Šorli na tamkajšnji gimnaziji nadaljeval bogat kongresni program. Med drugim so podelili posebno priznanje dvema zaslužnima pedagoginjama in kulturnima delavkama z novogoriškega konca, Nadi Majcen in Heleni Čujec Stres. Pot običajne ekskurzije po dvoranskem delu kongresa pa je tokrat vodila po sledeh Soške fronte od Sabotina do zamejstva.

Organizacijski odbor kongresa, foto Matjaž Zaplotnik

 

 

 

Oglejte si tudi