Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
7°C
ČET.
16°C
6°C
Oceni objavo

Ptujski kurenti pregnali zimo

Na pustni petek, 24. februarja, so nas že petnajstič tradicionalno obiskali kurenti Etnografskega društva „Ježevka“ iz Ptuja.
Tokrat se je njihova pot začela v Podnanosu. Razigrano in norčavo je bilo pred podružnično šolo, kjer so si učenci radovedno ogledovali ta naš enkratni pustni lik.  

Nato pa k malce starejšim v Center Pristan. Bilo je prijetno, tako kot vedno. Naredili smo ogromno fotk, saj so se prav vsi želeli slikati s kurenti.

In že smo bili na poti po vipavskih ulicah, vse do Glavnega trga, kjer je kurente sprejel vipavski župan mag. Ivanu Princes ter jih zaprosil za dobro letino in pomoč pri odganjanju zime ter vsega slabega iz Vipavske doline.

Nato pa na Kras. Obiskali smo markete Fama v Hrpeljah, Divači in nato še nakupovalni center Fama v Sežani. Na povabilo direktorja kleti Vinakras Sežana g. Marjana Colja so Kurenti simbolično podprli ohranitev zaščite vina teran. Bil je odličen in se je lepo »spajal« s pršutom Salumis, ki ga je mojstrsko narezal naš prijatelj Edi Štavar.

Na pustno soboto smo se najprej sprehodil po ajdovskem placu in toplo pozdravili ekipo marketa Fama.

Dogajanje se je nato preselilo v Trgovski center Fama Vipava, kjer nas je pričakalo ogromno obiskovalcev in več kot 200 pustnih mask. Direktor Aleksander Lemut je kurente zaprosil, da iz dežele preženejo previsoke »davke« in visoke račune za »vodo«. Srečanja starih prijateljev so vedno lepa in z člani Etnografskega društva Ježevka smo res že pravi prijatelji. Tudi letos smo jim podarili „pomladansko košaro“ z vipavskim pršutom. Sledil je izbor najboljših mask, fotografiranje, zabavne igrice, pustni krofi, nastop plesnega centra ADC in še in še.

In medtem, ko so se maškare zabavale ob pomoči „naše“ Sande in se imele lepo, smo z kurenti odšli naprej, v Šempas pred market Zan. Kot vedno nas je pričakalo ogromno obiskovalcev. Človeku od veselja zaigra srce in poplačani so vsi napori. Hvala domačemu turističnemu in kulturno prosvetnemu društvu Lipa za izvrstno domačo »joto«. Hvala tudi »slovenski rokometni reprezentanci in navijaški skupini iz Oseka« za spektakel ponovitve tekme s Hrvaško. Bili ste enkratni!

Letošnje dvodnevno odganjanje zime in „vsega slabega“ je ponovno dokazalo, da ljudje še

kako potrebujejo malo veselja, norčij in razposajenosti. Zato se vidimo tudi naslednje leto!
rl

Oglejte si tudi