Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Premrlovo leto

Stanko Premrl, 50 let smrti

 

Turistično društvo Podnanos je bilo pobudnik, da 14. marca 2015, ob 50-letnici smrti našega rojaka, duhovnika in skladatelja Stanka Premrla, ta dan primerno obeležimo.

V organizaciji Turističnega društva Podnanos, Krajevne skupnosti Podnanos in Mešanega pevskega zbora Stanko Premrl smo se z avtobusom odpravili v Ljubljano, da počastimo njegovo obletnico smrti. Že med vožnjo proti Ljubljani nam je profesor Jurij Rosa opisal delo in življenje Stanka Premrla.

Miha Božič pa nam je podal informacije o Plečnikovi cerkvi svetega Mihaela na Barju in tudi organiziral ogled te cerkve. Popeljali smo se tudi po Premrlovi ulici, ki je v industrijski coni Rudnik od trgovine Rutar mimo McDonalds, Tedija pa vse do krožnega križišča.

Pot nas je vodila do Žal, kjer je pater jezuit Miran Žvanut daroval sveto mašo v čast Stanku Premrlu v cerkvi Vseh svetih. V cerkvi nam je zažarela veličastna mozaična poslikava patra Rupnika.

V uvodu nam je Mojca Vrtič, predstavnica društva Zdravljica z Lozic, predstavila življenje in delo Stanka Premrla. Za petje pri maši je seveda poskrbel Mešani pevski zbor Stanko Premrl pod vodstvom Vide Fabčič.

Skupaj smo se odpravili do skladateljevega groba, kjer je zbor zapel še nekaj njegovih pesmi.

Profesor Klančič nam je bil pripravljen razkazati prostore in opisati delovanje Orglarske šole. V kapeli Teološke fakultete nam je profesorica Polona Gantar zaigrala na orgle mogočno skladbo. Odpravili smo se še do Prešernovega spomenika, kjer je zbor s svojim petjem pritegnil številne mimoidoče, ki so s spoštovanjem prisluhnili Prešernovi Zdravljici, ki jo je uglasbil naš rojak Stanko Premrl.

Šembidci smo spoštljivo počastili 50-letnico smrti našega rojaka. Jožica Kodre in Stojan Vitežnik, predstavnika TD Podnanos, sta s svojo pozitivno energijo in prizadevnostjo do rojaka omogočila krajanom, da so se še dodatno osvestili o njegovem delu in življenju.

Tekst in foto Cecilija Vitežnik

 

Oglejte si tudi