Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Porečje Vipave v projektu BEWATER

Na Inštitutu za vode Republike Slovenije so oktobra začeli z izvajanjem evropskega projekta, katerega namen je aktivno sodelovanje družbe pri prilagajanju klimatskim spremembam v Sredozemlju (BEWATER). Financiran je iz 7. okvirnega programa Evropske unije v okviru pobude Znanost v družbi. V projekt je vključenih 12 organizacij iz 11 držav Evrope in severne Afrike.

Projekcije bodočih klimatskih sprememb kažejo na vedno večje pomanjkanje vode in pogostejša ter daljša sušna obdobja v Sredozemlju. To bi lahko povzročilo socialno -ekonomske izgube in pomembno vplivalo na okolje.

Za projekt so izbrali štiri porečja v Španiji, Tuniziji, na Cipru in v Sloveniji, ki jo bo zastopala reka Vipava.  Izbrali so jo zaradi številnih hidroloških, morfoloških in bioloških obremenitev ter onesnaženja. V pilotnih porečjih si bodo prizadevali izboljšati ozaveščenost javnosti o pomenu trajnostnega gospodarjenja z vodami, razvijati inovativni proces medsebojnega učenja in ustvarjati večjo družbeno odgovornost na področju upravljanja voda. Na tej osnovi bodo oblikovali strategije in politike prilagajanja podnebnim spremembam in možne načine upravljanja z vodami. Projekt sicer temelji na procesu prenosa znanja iz znanosti na družbo ter vzajemnega učenja.

Projekt bo trajal do marca 2017 in ima skupni proračun v višini skoraj treh milijonov evrov.

rl

Oglejte si tudi