Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Pomladna dneva privabila na Zemono množice

Dvorec Zemono je bil v sredini maja prizorišče festivala Okusi Vipavske. Letošnji festival, že enajsti po vrsti, je bil presežek v vseh pogledih. Obiskalo ga je rekordno število ljubiteljev vipavskih vin in kulinarike, ki so se v dveh sončnih dneh dodobra naužili dobrot iz Vipavske doline.
Okusi Vipavske, ki jih vsako pomlad v sodelovanju z najbolj prodornimi vipavskimi vinarji organizira Razvojna agencija Rod iz Ajdovščine so letošnji vrhunec doživeli pretekli konec tedna v čudovitem okolju dvorca Zemono. Vina iz vipavskih kleti, izvrstni kulinarični dogodki in nadvse zadovoljni obiskovalci so zaznamovali tudi tokratni festival.

O tem, zakaj je dobro biti zraven, je pomenljivo spregovoril eden od sodelujočih vinarjev, Peter Stegovec, Vina Sveti Martin: »To je dogodek, na katerem smo dejansko zbrani vsi najboljši vinarji v Vipavski dolini. Tukaj lahko vsi, ki se odločijo in pridejo v Vipavsko dolino, poskusijo najboljše, kar se tiče vin na Vipavskem in malo kulinarike, ki sodi zraven. Zdi se mi, da moramo vinarji to podpirati, ker bo le na ta način ta dogodek uspešen in bo uspel tudi v prihodnje privabiti takšno množico ljudi, kot jo je tokrat.«

Res sta lepa pomladna dneva privabila na Zemono množico obiskovalcev. Slednji pa niso okušali le izvrstnih vin iz sončne doline, ampak tudi tista, ki jih pridelujejo vinarji iz Slavonije na Hrvaškem, ki so bili tokratni gostje festivala. Poleg vin pa je tudi letošnji festival ponudil celo vrsto kulinaričnih presežkov. Gosta iz Neaplja, Cristiano Piccirillo, specialist za ocvrte pice, in Salvatore Capparelli, izvrsten slaščičar sta pričarala okuse južne Italije, slovenski pekovski mojster, Andrej Gerželj, pa je ustvarjal kruh iz kislega testa.

Tržnica se je šibila pod dobrotami iz Vipavske doline. Ponudili so sire, oljčno olje, mesnine, pecivo, med in še in še. Okusi Vipavske pa so vsako leto tudi priložnost za tiste, ki se kulinaričnim ustvarjanjem ukvarjajo ljubiteljsko. Tudi tokrat so pred obiskovalci pokazali, da prav v kulinariki domišljija pravzaprav nima meja.

Med obiskovalci je bila v ponedeljek tudi  Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Osrednji vinsko kulinarično dogodek na Vipavskem pa se bo resnično iztekel konec tega tedna, 21. maja, ko se bo zaključil tudi kulinarični mesec, v katerem je 20 gostiln in restavracij v Vipavski dolini svojim gostom ponudilo posebne vipavske festivalske menije.

Ob izjemnem odzivu obiskovalcev in uspešno izpeljanem festivalu pa je glavna koordinatorka, Tanja Krapež, ROD Ajdovščina razmišljala: »Vse je bilo tako, kot mora biti. Vino, kulinarične dobrote, obiskovalci, vreme … Uspešno izpeljan projekt pa nam daje zagon za razmišljanje o tem, kaj je tisto, kar lahko še ponudimo na prihodnjih Okusih Vipavske ter o tem, kako še bolje predstaviti vse tisto, kar najboljšega zrase in dozori v Vipavski dolini.«

Oglejte si tudi