Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Pohod k cerkvi Sv. Trojice

28. avgusta je minevalo 27 let od ponovne posvetitve cerkve Sv. Trojice. V ta namen smo domačini na zadnjo avgustovsko nedeljo poromali k cerkvici. Naklonjeno nam je bilo lepo vreme, turistično društvo Podnanos ter nekaj žena pa je poskrbelo, da nismo bili lačni in žejni.
Pri sveti maši smo se spominjali ter molili za pokojnega župnika msgr. Antona Štrancarja. Prav on je bil glavni pobudnik za obnovo cerkvice ter tudi ostalih okoliških cerkva.

Msgr. Anton Štrancar se je rodil 15. januarja 1922 na Planini nad Ajdovščino. Sledil je Božjemu glasu in 5. aprila 1947 je bil posvečen v mašnika. Bil je izobražen in zelo razgledan ter z vso dušo in srcem predan svojemu duhovniškemu poklicu. Med leti 1986-2005 je služboval kot župnik v Podnanosu in Lozicah. Med tem časom je obnovil večino podružničnih cerkva. Leta 2005 se je upokojil in preselil v župnijo Šturje. Kljub svoji starosti se je rad vračal v naš kraj ter obiskoval cerkvice, ki jih je pomagal obnoviti.

Njegova smrt je pustila veliko praznino v srcih vernikov. Vedno se ga bomo spominjali po njegovi brezmejni ljubezni do Boga in sočloveka ter po njegovi dobroti in pripravljenosti pomagati pomoči potrebnim.

V njegovo čast so na dan, ko smo ga pospremili k večnemu počitku, zvonili zvonovi cerkva, katere je obnovil.

Cerkvica Sv. Trojice je zgrajena na samotnem kraju nad vasico Orehovico, na hribu, ki mu domačini pravimo Povhovec. O njeni preteklosti ni veliko znanega. Prvič jo je posvetil ljubljanski škof Mihael Kumer. Cerkev je bila med drugo svetovno vojno porušena in v njej skoraj pol stoletja ni bilo bogoslužja. Leta 1987 so vaščani Orehovice in Škrl začeli z obnovo cerkve pod vodstvom župnika Antona Štrancarja. Obnova je bila dokončana 28. avgusta 1988. Cerkev je ponovno posvetil koprski škof Metod Pirih.

Mesto oltarja zavzema oltarna slika s podobo Sv. Trojice, v ozadju pa sta upodobljeni vasici Orehovica in Škrle, katerih zaščitnica je. Podoba je delo Danice Kuščar iz 1988.

Kljub skromnosti cerkvice, pa vaščani še vedno vsako leto radi romamo k njej. Pot do nje se vije mimo številnih vinogradov in lepota narave daje človeku občutek povezanosti s stvarstvom. Prav zaradi tega se bomo vaščani Orehovice in Škrl še naprej trudili k ohranitvi cerkvice ter njene okolice in se priporočali v varstvo Sv. Trojici.

Irena Žorž

Oglejte si tudi