Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Mamica, očka zaplešimo skupaj

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marec. Biti mama je težka služba. Materinstvo v modernem času ni lahek podvig, saj se matere prepogosto osredotočijo predvsem na svoje otroke, nase pa pozabijo. Mame morajo vzdrževati tihožitje med različnimi vlogami in ostati ženske, partnerice, prijateljice in tudi hčerke svojim staršem. Umirjenost in občutek kompetentnosti je nuja za dobro vzgojo otrok.Dobra mama je tista, ki zna poskrbeti zase, saj šele, ko se sama počuti dobro, se lahko kakovostno razdaja otrokom in partnerju.

Družina je osnovna enota - celica človeške družbe in za zdrav otrokov razvoj je potrebna tako materinska kot očetovska ljubezen. Temeljno vodilo družine - gradimo odnose, za katere je vredno živeti v nas prebuja zavedanje in novo upanje, da so dobri odnosi povsod tam, kjer si ljudje zanje iskreno prizadevajo.

Hiter tempo življenja in ekonomske razmere pa pogosto postavljajo družino na preizkušnjo in zato imamo žal vse več enostarševskih družin.

Pomlad pa je čas, ko se narava prebudi, vse cveti, zeleni in prav v tem času praznujejo vse ženske in vsi moški, to je praznik ki je posvečen izkazovanju pozornosti, hvaležnosti za njihovo poslanstvo. In prav to smo želeli v Ks Lože s  kulturnim programom pokazati vam, dragi starši, stari starši ter ostali krajani Lož , Manč in Goč .

V petek, 24. marca, dan pred materinskim dnem smo pripravili prireditev z naslovom Mamica, očka zaplešimo skupaj. Program in recitale sta povezovala Jan Rener in Timotej Jež. V goste smo povabili podružnično šolo Vrhpolje  pod vodstvom Sare Furlan in Roberta Krašne. Otroci  so ob spremljavi kitare zapeli in zaplesali ter pripravili skeč z naslovom Od tu pa do lune in nazaj. Pridružil pa se je tudi otroški cerkveni pevski zbor župnije Goče pod vodstvom Mete Furlan in Alenke Vidrih s pesmimi in zelo aktualno igro Nočemo biti dinozavri, s katero so nam potrkali na vest, glede onesnaževanja okolja in o skrbi za živali, rastline in ljudi. Ubrano otroško petje nas je popeljalo v lep pomladni čas, ki je že trkal na vrata. Na koncu pa so vsi nastopajoči zapeli pesem Šumijo gozdovi domači, podarili rože, ki so jih sami naredili  vsem prisotnim v dvorani , ki je bila nabito polna.

 

Melita Dolenc

Oglejte si tudi