Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Karitas v službi človekovega dostojanstva

V soboto, 7. marca, smo se na Občnem zboru v Vipavi zbrali sodelavci Karitas iz celotne škofije. Kot se za Karitas spodobi smo začeli s sveto mašo v vipavski župnijski cerkvi, ki jo je vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak. Po maši smo se preselili v Škofijsko gimnazijo in pregledali naše delo za nazaj in pripravili načrte za naprej.
Morda le v nekaj številkah pogled na delo Karitas na celotni Primorski: Karitas deluje v 166 župnijah in se združuje v osem območnih oz. dekanijskih Karitas. Z dogovorjenimi uradnimi urami deluje 13 Centrov karitas. Imamo 1.150 stalnih in 1.360 občasnih prostovoljcev, ki so v lanskem letu opravili skoraj 100.000 ur prostovoljnega dela. V Koprski škofiji prejema pomoč 2.113 družin in 882 posameznikov.

Karitas vipavske dekanije deluje na področju celotne dekanije in povezuje vse Župnijske karitas s 204 stalnimi in 393 občasnimi prostovoljci. V letu 2014 je bilo zabeleženih 27.571 ur prostovoljnega dela. Na podlagi Zakona o prostovoljstvu je vrednost opravljenega prostovoljnega dela 318.662 EUR.

Organizirano, z objavljenimi uradnimi urami, je Center karitas s skladiščem v Ajdovščini na Vipavski ter najeto Centralno skladišče, ki ga vodijo prostovoljci.

Pomoč ljudem v različnih stiskah je naš osnovni namen, kar pomeni, da ni bistveno samo deliti, temveč tudi poslušati, slišati in pomagati iskati pot iz nastale situacije. Poleg razgovorov ob konkretni pomoči je bilo opravljenih še 2.310 laičnih svetovanj.

Pomoč družinam in posameznikom: pomoč v hrani je prejemalo 326 družini in 95 posameznikov. V Centru karitas v Ajdovščini je bilo pripravljenih 1.642 paketov za 1.305 oseb. V Centru karitas je 1.015 oseb prejemalo oblačila in obutev, posredovali so tudi pohištvo in druge uporabne predmete.

Za redno izvajanje materialne pomoči smo iz skladov Karitas kupili za skladišče v Ajdovščini 11 ton hrane, hrana EU je v letu 2014 izpadla, zato je država odobrila hrano iz blagovnih rezerv ter jabolka in paradižnik zaradi embarga izvoza v skupni teži 29 ton, darovane in zbrane hrane v košaricah po trgovinah in župnijah je bilo 14 ton. Skupna teža razdeljene hrane in higienskih potrebščin je bila 54 ton.

Finančno pomoč pri plačilu položnic je prejelo 217 oseb v znesku 10.500 Eur.

Pomoč otrokom: 374  šolarjev je prejelo šolske potrebščine in za 4.596 EUR bonov, poleg tega so DK in ŽK namenile za pomoč otrokom še dodatnih 11.876 EUR. V različne programe pomoči je bilo na Vipavskem vključenih 1.764 otrok.

 Pomoč ostarelim, bolnim, osamljenim se vidi iz vseh poročil Župnijskih karitas: pred prazniki so sodelavci opravili 2.363 obiskov po domovih in 1.128 obiskov v bolnišnici in domovih za ostarele. Srečanj po župnijah se je udeležilo 716 starejših in bolnih, romanja bolnikov in ostarelih na Brezje pa 308. Za izpeljavo vseh programov je bilo porabljenih 3.856  EUR.

Ostale dejavnosti: redno spremljanje in  ozaveščanje o novih oblikah stisk po župnijah in v družbi ter sodelovanje z vladnimi in nevladnimi institucijami pri pomoči. Sodelovanje v programih SK in ŠK: duhovne obnove, srečanje KBBI, slepi in slabovidni, hrana iz BR in sadje, počitnice in delovni tabor, pomoč ob poplavah v BIH itd…

Ob tem velja še posebej omenit specifične programe, ki se pri nas dogajajo:

-          V programe Popoldan na cesti, ki pri nas deluje na šestih lokacijah (Cesta, Ajdovščina, Slap, Vrhpolje, Vipava, Kamnje) je bilo vključenih skoraj 150 otrok in več kot 100 prostovoljcev. Poleg svetovanja so izpeljali tudi šolo za starše.

-          V Domu karitas na Cesti so bivale matere in otroci, dogajal pa so se tudi medgeneracijski programi in ustvarjalne delavnice.

-          V Rizatovi vili v Ajdovščini je delovala informativna pisarna za zasvojene in njihove svojce, kjer je bilo 97 razgovorov, v skupino za starše je bilo vključenih 39 staršev ali svojcev. Na podlagi vsega tega se je 16 uporabnikov vključilo v nadaljnje programe Zavoda Pelikan karitas.

-          Konec leta so se z zglednim sodelovanjem z občino Ajdovščina začele priprave za odprtje hiše Malorca v Ajdovščini, ki bo namenjena ljudem, ki so iz različnih razlogov ostali brez strehe nad glavo.

-          Umetniki za karitas praznujejo 20 let delovanja, poleg mednarodne likovne kolonije na Sinjem vrhu s 18 udeleženci in 74 darovalci so prodajne razstave obiskale 14 krajev v Sloveniji, Gorici, Trstu in Rimu.

 

Strateški načrt Karitas v Sloveniji postavlja v ospredje skrb za dostojanstvo vsakega človeka, zato je tudi naš program usmerjen k temu, da bi vsi, ki so ostali brez službe zbrali toliko moči, da bi poprijeli za vsako delo in izrabili vsako priložnost. Sodelavci Karitas lahko marsikaj damo, vendar je prvi korak vedno odvisen od vsakega posameznika.

V popoldanskem delu Občnega zbora smo prisluhnili predavanju psihologa se. Aleksandra Zadela. Veliko vprašanj smo mu zastavili, njegovi odgovori so bili strokovni in preprosti obenem. Z vami bi delila njegov zadnji stavek, ki pravi: »ne pozabite na humor, ta crklja dušo in srce.«

Jožica Ličen

Oglejte si tudi