Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Malo orehovanje v Podnanosu

Krajevno skupnost Podnanos sestavlja tudi vas, ki se imenuje po orehu. Oreh je že zelo stara rastlina, saj so ga že v obdobju antike častili in ga uporabljali za različne namene, in sicer v prehrani, zdravstvu in kozmetiki. Naša vas Orehovica je pred dobrim desetletjem praznovala 500 letnico.
V tej vasi najdemo skoraj na vsakem dvorišču posajen oreh, ki krasi domačijo in v poletnem času nudi prijetno senco za oddih pred žgočim soncem. Domačini iz plodov pridelujejo tudi žgano pijačo Orehovec, ki je značilna pijača za ta kraj, in različne sladice. Najbolj značilna sladica iz orehov pa je zagotovo orehova potica.

Plod oreha je vsestransko uporaben, zato smo za otroke organizirali malo orehovanje v soboto, 23. maja 2015. Otroke smo podrobno seznanili o uporabnosti oreha. Predvideno je bilo, da bo potekalo pod orehom v Orehovici, vendar smo zaradi slabega vremena prireditev prestavili v Podnanos.

V gosteh smo imeli različne vrtčevske in osnovnošolske skupine, in sicer otroško folklorno skupino Kamenčki iz Vrtca Sežana, otroško folklorno skupino «Powštrčki« iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in otroško folklorno skupino Mularija z borjača OŠ Srečka Kosovela Sežana. Poleg njih so program popestrili tudi njihovi starši in stari starši z različnimi zgodbami o orehu in seveda naš domačin MARKO BRATOŽ, ki nam je zaigral dve ljudski skladbi na frajtonarico. Otroci so nam pripravili različne ljudske plese in krajše zgodbe, ki so nam jih tudi zaigrali.

Oreh je enodomna drevesna vrsta, kar pomeni, da na istem drevesu uspevajo tako moški kot ženski cvetovi. Moški cvetovi cvetijo pred ženskimi. Cvetni prah raznaša veter, zato jo uvrščamo med vetrocvetke. Oreh je tudi bogat z vitamini, saj vsebuje vitamin A, B, C, in D. Poleg tega pa ima tudi veliko zdravilnih učinkov, saj vpliva na naše srce, pljuča, pomaga nam tudi pri znižanju maščob in holesterola v krvi, pomaga nam pa tudi pri presnovi in bolečinah v želodcu.

Že naši starši so se velikokrat igrali v prostem času z orehovimi lupinicami. Najbolj veseli pa so bili, če so lahko tudi kakšnega pojedli. Tudi danes se marsikateri otroci igrajo z orehovimi lupinicami ali pa z njimi ustvarjajo.

Po končani predstavi so si nekateri otroci vzeli tudi čas za ustvarjanje. Nekateri so ustvarjali na temo oreh tudi že doma, saj je bila vstopnica za otroke doma izdelan izdelek prav na to temo. Vsem otrokom, ki so se potrudili in izdelali zanimive stvari, se zahvaljujemo in jim želimo še veliko kreativnosti.

Vsi otroci so imeli na malem orehovanju možnost izdelati brenkico. Nekateri so si vzeli čas za ustvarjanje, drugi pa so raje ta čas namenili pokušnji različnih sladic njihovih staršev, ki so bile obogatene z mletimi orehi. Seveda mame in stare mame na potico niso pozabile.

Deževno sobotno dopoldne smo popoldne pričarali v čudovit obsijan dan s sončnimi žarki. Da je dan potekal v duhu oreha in slaščic pa se je potrebno zahvaliti Vladislavi Navotnik, predstavnici JSKD Sežana in Katarini Vovk, predstavnici JSKD Ajdovščina. Pri izpeljavi prireditve je sodelovalo Turistično društvo Podnanos.

Cecilija Vitežnik

 

Oglejte si tudi