Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Okrogla miza ob zaključku Premrlovega leta

V Podnanosu letos obeležujemo 50. obletnico smrti domačina, skladatelja Stanka Premrla, in 110. obletnico njegove uglasbitve slovenske himne. Zaradi pomembnih zgodovinskih mejnikov smo domačini v sodelovanju z Občino Vipava letošnje leto razglasili za Premrlovo. Dovolj razlogov torej, da leto tudi zaključimo s počastitvijo rojaka.

V petek, 4. decembra 2015 ob 19. uri, bo v Kulturnem domu Podnanos, v organizaciji Turistično Informativnega centra Podnanos potekala Okrogla miza v čast Stanku Premrlu. O njem bodo spregovorili dobri poznavalci njegovega dela in življenja ter Premrlovo osebnost osvetlili iz različnih zornih kotov. O tem, kakšen je bil Premrl kot duhovnik, vodja stolnega zbora in orglarske šole, kaj zaznamuje njegovo skladateljsko ustvarjanje ter kakšen je njegov pomen za narodno zavest, bodo mnenja delili:  

Jasna Nemec Novak,
Gregor Klančič,
Tomaž Tozon,
Rafko Valenčič
in
Andrej Misson
.

Stanko Premrl velja v slovenski glasbeni zgodovini za skladatelja z največjim ustvarjalnim opusom. Napisal je vek kot dva tisoč skladb, od tega okrog 800 orgelskih del. Uglasbitev Zdravljice, kot beremo v izvirnem rokopisu, je Premrl zasnoval že v času študija na dunajskem konservatoriju. Dokončal jo je jeseni leta 1905 ter hkrati pripravil za natis v glasbeni reviji Novi akordi. Skladatelj v svojem dunajskem dnevniku navaja datum 24. september, ko sam še ni dopolnil petindvajset let. S Prešernovo pesnitvijo so se spoprijeli številni slovenski skladatelji, vendar se je Premrlova zborovska uglasbitev že daleč pred osamosvojitvijo Slovenije uveljavila kot najbolj priljubljena in največkrat izvajana.

Tudi o tem, ali Premrla Slovenci dovolj cenimo, kdaj ob izvajanju Zdravljice vstanemo in kdaj ne, bodo spregovorili gostje večera, ki ga bo glasbeno obarval Mešani pevski zbor Stanko Premrl iz Podnanosa.

TIC Podnanos

 

Oglejte si tudi