Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Mladi hrvaški folkloristi v Podnanosu

Turistično društvo Podnanos, TIC Podnanos in Javni sklad za kulturne dejavnosti OI Sežana so v Podnanosu, rojstnem kraju slovenske himne, organizirali nastop hrvaške folklorne skupine Petar Preradović iz Đurđevca, v nedeljo, 20. oktobra 2013.
Mladi folkloristi so nas s plesnimi koraki in petjem popeljali v daljne hrvaške kraje. V svojih ritmih in melodijah so nam predstavili tradicionalno glasbo in plesne korake.  Svoj program so nam popestrili s plesi v različnih narodnih nošah, ki so značilne za njihovo deželo.

V prvem delu so nam dekleta predstavila ples v temnih oblačilih s črnimi in rdečimi dodatki, fantje pa so svojo plesno točko obogatili s klobuki in robčki. V ritmu moškega petja in njihovega igranja so nas popeljali tudi v drugi del programa.  Dekleta so se med tem  preoblekla v lahka svetla oblačila z vezenimi dodatki. Svoj nastop so zaključile s poskočnim korakom tradicionalnega  plesa.

Zahvaljujemo se gospe Vladislavi Navotnik, vodji JSKD OI Sežana, ki se je dogovorila s folkloristi, da po nastopu v Sežani obiščejo tudi Podnanos in nam tako polepšajo nedeljski dan.

Po končanem nastopu smo jih popeljali po šembiskih gasah. Ogledali so si cerkev z znamenitimi freskami, rojstno hišo Janka in Stanka Premrla. Sprehodili smo se tudi po znamenitem mostu čez  Pasji rep. Goste iz Hrvaške so presenetile s kamnom obložene strehe naših hiš. Kljub pripovedovanju, zakaj so kamni na strehi, si še vedno niso predstavljali, kakšno moč ima burja v Vipavski dolini.

Tekst in foto Cecilija Vitežnik

Oglejte si tudi