Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
17°C
7°C
Oceni objavo

Komorni zbor Ipavska na Češkem

Komorni zbor Ipavska se je z dirigentom Matjažem Ščekom med 3. in 6. oktobrom udeležil mednarodnega festivala v Litoměřicah, ob sotočju reke Labe in Kamenice na Češkem, na povabilo ženskega zbora Cantica Bohemica, ki je v juniju letos obiskal Vipavsko dolino.
Na festivalu 'Jesenski zborovski dnevi' so ipavci v dveh večerih predstavili svoj sakralni program in program slovenskih ljudskih pesmi. Festivala sta se udeležila še češki moški zbor iz Litoměřic in vokalna skupina iz Fulda –Nemčija.

V češki Švici, vinorodni deželi ob Labi, v prelepem zgodovinsko in arhitekturno bogatem mestecu, so ipavci preživeli nepozabne dneve prijazne gostoljubnosti domačinov, ob spoznavanju njihove kulture ter napletli nove vezi. V tej kratki, a intenzivni turneji, so se pevci podali tudi na raziskovanje najmlajšega narodnega parka češke republike ob mestecu Hrensko, ki je navdušil z naravnimi kamnitimi umetninami in čudovitimi soteskami.

Ob toplem sprejemu županovega tajnika v mestni hiši so ipavci s slovensko narodno pesmijo še potrdili, da je glasba poslanstvo brez meja, odprta vrata novim prijateljstvom in odsev našega prelepega koščka domovine.

Kako so o uspešnem obisku zapisali češki mediji, je razvidno iz dnevnega časopisa U nas doma v prevodu Kristine Tratnik.

Slovenski zbor poslušalce dvignil na noge

Devetnajsti »Jesenski zborovski dnevi«, ki so potekali minuli petek in soboto, so obljubljali vrhunske zbore, a so nato povsem presegli pričakovanja. Predvsem na sobotnem koncertu v cerkvi Vseh svetih v Litoměřicah si je odlični slovenski zbor Ipavska, skupaj z dirigentom Matjažem Ščekom, prislužil stoječ aplavz. Ta odlični mešani zbor iz Vipave je poslušalce prepričal tako z intonančno čistostjo kot tudi s popolnoma obvladano dinamiko posameznih skladb, solističnimi izvedbami ter celotnim vtisom koncerta.

Prevzel  je tudi tajnika občinskega urada v Litoměřicah, gospoda Karla Chovanca, ki je zbor v petek sprejel v mestni hiši: »Presenečen sem bil nad njihovo predstavitvijo v mestni hiši in doživetje je bilo nepozabno. Zares odlično,« je še dodal prijetno presenečeni Karel Chovanec.

Dodajmo, da je bil presenečen tudi slovenski zbor Ipavska. Ne le nad navdušenjem poslušalcev, temveč tudi nad pozornostjo, ki so mu jo posvečale članice Cantice Bohemice. »Želimo se vam tisočkrat zahvaliti za vse, kar ste nam pripravili, za program, odlično izbrane lokacije koncertov, oglede prelepih krajev, vašo prisotnost, ne le pri večerjah, ampak tudi pri kosilih in okusnih zajtrkih. Zahvaljujemo se vam za nepozabne dneve v Litoměřicah, ki se nam bodo za vedno vtisnili v srce,« se je v imenu vseh članov zbora zahvalila predsednica Nataša Praček.

Ipavska se tako polna lepih spominov in sveže energije v naslednjih mesecih posveča snemanju drugega dela nove zgoščenke in pripravlja na Grand Prix tekmovanje v letu 2014.

Nives Derman, Ipavska

Oglejte si tudi