Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Kamera teče!

V naši krajih se to poletje dogaja zanimiva rimska zgodba. KID Teodozij, DD Studio in MillenniumFox so društva, ki združujejo posameznike, ki v teh dneh pridno snemajo nov film. Na Vipavskem, kjer so dogodki obarvani z rimsko tematiko zelo pogosti, bodo vse umetniške in tehnične talente, potenciale neokrnjene vipavske narave ter ljudi, ki so pripravljeni biti del res velikega dogodka, izkoristili ter uporabili v filmu Rimska zgodba.
Nejc Furlan,

scenarist ter režiser filma, opisuje nov filmski projekt: »V zgodovinskemu filmu bomo priča zgodbi, ki je postavljena v čas pred približno 1600 leti, a je aktualna tudi danes. Pravzaprav bo šlo za komedijo s prvinami epskega. Tako bomo priča rimski vasi, ki bo polna branjevk, beračev, konjenikov, vojakov, otrok, ki se igrajo, bogatih aristokratov, ki se sprehajajo med njimi. Rimska legija se bo spopadla s tolpo barbarov. Prekrasna narava nam omogoča veliko svobode pri snemanju zgodovinskega filma. Priča bomo likom, ki bodo s svojo absurdnostjo ali le s tihimi željami znali nasmejati vse generacije. Zgodbo bo bogatil preprost, a hudomušen dialog. Film je komedija, zato je namenjena temu, da se ji bomo smejali, a trudil sem se, da bomo lahko kakšnemu dialogu tudi bolj prisluhnili. V tem primeru se nam lahko po licu zlije tudi kakšna solzica, ki odraža grenko realnost. Vem, da nam bo prvo to, da se bomo smejali, a prisluhnimo tudi drugačni plati filma.«

Igralske talente je priskrbelo društvo Teodozij, za nekaj manjkajočih vlog pa se je na avdiciji potegovalo blizu sto kandidatov, ki so prišli iz primorskih kot tudi gorenjskih, notranjskih ter štajerskih krajev. Strokovni sodelavci pa pomagajo, da bo sicer neodvisni projekt izpadel profesionalen.

Posneli so približno pol filma. Štab filma je v dvorani Doma krajanov v Vrhpolju. Tam potekajo vaje igralcev, sestanki, tam je spravljena večina kostumov in opreme, tam je preprosto srce filma. Ključni prizori so snemani v Ložah, natančneje v okolici gradu. Lokacije filma preprosto ponudijo vse in prepričani so, da bo film na koncu vizualno izgledal res izjemno. Lokacije so namreč fantastične, snemalna ekipa, ki jo sestavljata Kristjan Zorn in Dominik Vrčon, delo opravlja vrhunsko. Med glavne ustvarjalce filma poleg prej omenjenih spadata še nepogrešljivi punci Maja Ražem in Lara Štefančič. Zanimiv snemalni dan so preživeli na Starem gradu nad Vipavo. Bilo je zelo težavno snemanje. Skupino statistov, snemalno ekipo, rekvizite, veliko tehnične opreme, dva otroška igralca … vse to je bilo potrebno spraviti na grad. S pripravami vred je snemanje trajalo slabih sedem ur. Na koncu so posneli materiala za minuto filma, ravno toliko kot so pričakovali.

Nejc Furlan pravi: »Izvedba takega filma je posebno velik izziv za vse nas. A imamo izkušnje. Posneli smo že celovečerni film Sosedska (ne)ljubezen. Pred leti pa smo na griču pod dvorcem Zemono uprizorili gledališki spektakel - Bitko pri Mrzli reki, ki se je v teh krajih resnično dogodila. Sodelovalo je okrog 500 ljudi, obiskovalcev pa je bilo v obeh letih skupaj okrog 15.000. Pri tem projektu sodeluje najmanj 150 prostovoljcev. Po dosedanjih ogledih prvih snemanj smo zelo veseli, da so kadri brez post produkcije, glasbe ter montaže, naravnost vrhunski. Kakšen bo končni izdelek, pa bomo videli samo ob sklepu montaže. Dela je še veliko. Če bo vse po sreči, nas lahko veličastna premiera doleti naslednje leto pred oziroma po koncu poletja. Več bo seveda znanega, ko bomo končali s snemanjem.« 

Projekt mladih navdušenih ustvarjalcev, starost večine se giblje okrog 20 let, lahko spremljate na Facebooku: https://www.facebook.com/rimskazgodba. Veseli bodo prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati pri tehničnih in organizacijskih delih, pa tudi sponzorjev in donatorjev. Če bi radi postali barbar za en dan, ste dobrodošli, iščejo namreč še kakšnega divjega statista. O filmu in njegovih ustvarjalcih bomo zagotovo še slišali, kajti zagnanost, delavnost in pozitivno vzdušje na snemanjih obetajo veliko. Če v teh poletnih dneh naletite na kakšnega Rimljana ali kar na celo rimsko legijo, ne bodite preveč presenečeni, ampak uživajte v izletu v preteklost.

Iris Skočaj, društvo Teodozij

 

Oglejte si tudi