Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Dolgo vroče poletje za Ipavsko

Z Zborjenjem 19. junija 2014 v Novi Gorici, kjer se je Komorni zbor Ipavska odzval prijaznemu vabilu na koncert z Goriškim komornim zborom, so ipavci zaokrožili pevsko sezono, ki pa še zdaleč ne diši po počitnicah. Dolgo vroče poletje ne bo ležerno, pač pa zelo delovno.

Pripravljajo se na tekmovanje v Arezzu, ki bo konec avgusta, in tudi koncerti čez poletje so usmerjeni v petje tekmovalnega programa. Na tekmovanju se bodo predstavili tako z ljudsko pesmijo kot s sakralnim programom. V kategoriji B – polifonija bo Ipavska zapela v kategoriji Voci miste z obvezno skladbo G. P. da Palestrine Sagittae potentis acutae, Čopijevo Salve Regina in Inclina Domine J. Verhulsta. Izbrali so tudi kategorijo glasba 20. stoletja in ljudska pesem, kjer bo zagotovo svojevrstna poslastica ljudska Rozijanska citira.

Sicer pa so v začetku junija, med 6. in 8., ipavci gostovali v Jihlavi na Češkem, na 57. Festivalu zborovske umetnosti (FSU). Z veseljem so se odzvali povabilu organizatorjev FSU, Agenciji NIPOS Artama iz Prage pod pokroviteljstvom češkega Ministrstva za kulturo in kot gostujoči zbor predstavili Slovenijo s svojim raznolikim programom sakralnih in narodnih pesmi. Festival z dolgoletno tradicijo združuje tekmovalni del, kjer se predstavljajo najboljši češki zbori, ter drugi del, kjer se izvaja tudi glasba novejših del čeških skladateljev. Na zaključnem večeru se vsako leto predstavijo tudi gostje iz tujine, letos je to bila Ipavska in zbor iz Romunije. Češka je Ipavcem tudi sicer blizu - decembra 2012 so sodelovali na tekmovanju v Pragi, kjer so prejeli zlato priznanje za izvedbo skladbe češkega skladatelja Petra Ebna Salve Regina. Lansko poletje pa so gostili v Vipavski dolini ženski pevski zbor iz Litomeřic. Od takrat se je ipavski glas razširil do pravih ušes in raziskovanje Češke ter širjenje glasbene kulture sta se na pobudo čeških organizatorjev spletla v venček zanimivih gostovanj in novih prijateljevanj.

Družba pevcev in pripadnost skupini so nekaj lepega in nujnega, da zbor deluje kot celota, da se v interpretaciji pesmi zlije v eno in da sledi toku ter glasbenim občutjem dirigenta, kar je nekaj enkratnega in neponovljivega. Doživite glasbo Ipavske tudi vi na prihajajočih poletnih koncertih: 2. julija v cerkvi svetega Danijela v Dornberku, 16. avgusta. na samostojnem koncertu v Vipavi (prireditve Imago Sloveniae) in 22. avgusta. na Opčinah.

Ipavska

Foto: Ipavska na Češkem

Oglejte si tudi