Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Češki zbor pri Ipavski

V decembru 2012, ko se je Komorni zbor Ipavska udeležil Mednarodnega tekmovanja v Pragi, je navezal stik z ženskim zborom Cantica Bohemica. Vezni člen je bil dirigent Matjaž Šček, ki je z zborom Coro Monteverdi iz Rude v Italiji že sodeloval s češkimi pevkami.
Tako je s prvimi poletnimi sončnimi  dnevi, med 13. in 16. junijem, prišla v naše kraje – v Vipavo, vesela družba 28 odličnih pevk iz mesta Litoměřice na Češkem. Skupaj so od leta 2000 in pod vodstvom prof. dr. Vladimirja Frűhaufa prepevajo v glavnem a capella skladbe čeških in tujih skladateljev ter priredbe ljudskih pesmi. Vsako leto zbor organizira tudi tradicionalne Mednarodne dneve zborovske glasbe v Litoměřicah, kamor se v oktobru letos podaja tudi komorni zbor Ipavska.

Trije dnevi, polni smeha in dobrega vzdušja, so se začeli s 'spoznavnim večerom', ko so pevke po dolgi poti le prispele v Vipavsko dolino. Gostili smo jih v Podnanosu, v prelepi kamniti – velbani  kleti Janka Trošta. Po joti in štrukljih je klet s kapljico rujnega preplavila pesem in prve učne ure češčine in slovenščine.

Obisk naše obale – Izole in Pirana z ladjico naslednji dan je bil za pevke pravo doživetje, ki so ga okronale s skokom v morje in seveda vztrajno širile svojo kulturo, ne samo pevsko, pač pa tudi pivsko. Po kosilu na Brjah na Vipavskem in panoramski vožnji med griči vinogradov je končno prišel  trenutek za glasbo. V prenovljenem Lanthierijevem dvorcu v Vipavi sta oba zbora, Cantica Bohemica in Ipavska, napolnila prostor z glasbo, ki je nahranila dušo občinstva.

Zadnji dan so se pevke spustile v globine kraljestva Škocjanskih jam, se nadihale lepot in skupaj z Ipavsko ter moškim pevskim zborom Claudio Monteverdi iz Rude pozno popoldan na Sveti Gori  zaokrožile kratko turnejo po Vipavski dolini. Vzdušje in druženje pa je doseglo svoj vrhunec v Solkanu, ob Soči, kjer sta se pozno v noč slišala pesem in smeh ter se na svoj enkraten način zlila v eno kulturo treh dežel  – Češke, Italije in Slovenije.

Nives Derman, Ipavska

Oglejte si tudi