Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Zakaj morate priti na Miholovo v Veržej

V nedeljo, 25. septembra, bo v Veržeju potekal že 5. Miholov sejem. Na današnji novinarski konferenci v Zavodu Marianum so zgodovino, potek in dejanovsti predstavili župan Občine Veržej Slavko Petovar, vodja Rokodelskega centra Zavoda Marianum Ivan Kuhar in predstavnica Društva za promocijo in zaščito prleških dobrot Frančka Lebarič.

1. Ponudba na stojnicah

Specializirani sejem rokodelskih izdelkov bo letos gostil 23 pomurskih rokodelcev in 14 rokodelcev iz 9 rokodleskih centrov Slovenije. Vsi ponudniki imajo pridobljen certifikat Art&Craft, zato sejem nudi samo kvalitetne izdelke rokodelskih obrti.

2. Razglasitev ocenjevanja prleške tünke in mesa iz zaseke

Letošnja petčlanska komisija Društva za promocijo in zaščito prleških dobrot je bila presenečena nad kvaliteto ocenjenih 10 ponudnikov tünke in mesa iz zaseke. Društvo je veselo, da se domači kmetje in industrijski proizvajalci trudijo za kvaliteto, kar bo moč okusiti tudi na Miholovem sejmu. Seveda bodo razglašeni tudi zmagovalci ocenjevanja.

3. Župnijsko žegnanje in blagoslov folklornih kostumov ter ljudskih glasbil

Mašno slavje v župnijski cerkvi bo vodil ravnatelj salezijanske skupnosti in Majcnovega doma v Želimljem, Klemen Balažič. K maši so že tradicionalno vabljene folklorne skupine, ki bodo po povorki po Miholovem sejmu tudi prejele blagoslov. Ta izhaja iz tradicije in ohranjanja kulturne dediščine, saj folklorne skupine ne le ohranjajo izročilo, temveč ga z mnogimi potovanji in gostovanji širijo in predstavljajo drugim narodom in državam.

4. Razstava tradicionalne in sodobne idrijske čipke

V prostorih Puščenjakove dvorane Rokodelskega centra bomo odprli razstavo idrijske čipke v izdelkih Čipkarske šole Idrija, ki nepretrgano deluje že 140 let in je redek primer dejavnega prenašanja tradicije in rokodelstva na mlade rodove v Sloveniji.

5. MiHeC fest

Na sejmu se na bodo predstavile 4 otroške folklorne skupine iz vrtcev in osnovnih šol, ki v Pomurju uspešno in z velikim veseljem ohranjajo ljudsko kulturo.

Gotovo se torej najde vsaj en razlog, da se v nedeljo vidimo na Miholovem sejmu v Veržeju. Vabljeni!


Vir: www.marianum.si


Oglejte si tudi