Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

V Občini Tržič imamo lepo naravo, čisto vodo, svež zrak in smo prijazni do gostov

Kam gremo v turizmu? je bil naslov srečanja, ki smo ga s turističnimi ponudniki tudi letos pripravili na Občini Tržič z namenom, da ocenimo opravljeno delo v preteklem letu in predstavimo načrtovane aktivnosti na področju turizma v občini Tržič v tekočem letu.

 

Lani so bili na področju turizma v občini Tržič storjeni veliki koraki. Dokončana je nova turistična spletna stran in image katalog Tržiča, ki bo v prvi polovici letošnjega leta preveden še v angleški in nemški jezik. Izdelana je bila idejna zasnova za vstopno točko v Dovžanovo sotesko s pridobitvijo soglasij nosilcev urejanja prostora. Lani smo uredili dve postajališči za avtodome in posneli promocijsko gradivo z olimpijcem Žanom Koširjem, novim promotorjem tržiškega turizma. Zanimivosti in znamenitosti Tržiča so bile predstavljene v številnih tiskanih medijih in turističnih sejmih doma in v tujini. Turistom prijaznejša in dostopnejša sta dodatna označitev in podaljšanje delovnega časa TPIC-a. Veliko obeta Strategija razvoja kolesarskega turizma v občini, s katero naj bi Tržič do leta 2020 postal vodilna gorenjska destinacija za turno kolesarjenje in izhodišče za večdnevno kolesarjenje po Gorenjskem za tuje kolesarje. Razveseljivi so tudi lanski podatki o obiskanosti kulturnih in drugih znamenitosti v občini in številu nočitev, ki se je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2014, povečalo za slabih 42 %. Skupaj s kočo na Zelenici, ki sodi v Občino Žirovnica, ustvarimo v Tržiču skoraj osem tisoč nočitev.

 

Kot je povedal vodja Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti Vid Meglič, zanimanje med obiskovalci za Tržič kot turistično destinacijo narašča, tako za ogled kulturnih znamenitosti kot za aktivni turizem. “Kazalniki in obeti za naprej so dobri. Občina Tržič oblikuje letni izvedbeni dokument za področje turizma, v katerem smo za leto 2016 opredelili štiri bistvena področja. Aktivno mreženje in sodelovanje s turističnimi ponudniki, njihovo izobraževanje in pripravo na globalni turistični trg, oblikovanje turističnih produktov, ki jih bo možno tržiti,  dobro pozicioniranje Tržiča kot turistične destinacije v socialnih in spletnih medijih in nenazadnje klasično oglaševanje, na kar so opozorili tudi ponudniki na srečanju, torej ureditev turistične infrastrukture, ki pa mora iti z roko v roki z drugim turizmom,” je po srečanju povedal vodja Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti Občine Tržič Vid Meglič.    

 

Da Občina Tržič spodbuja podjetništvo in gospodarstvo dokazuje tudi vsakoletni Razpis o dodeljevanju spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva, ki letos tržiškim mikro, malim in srednjim podjetjem namenja 170.000 tisoč evrov.

 

»Znotraj omenjenega razpisa je tudi ukrep »Spodbujanje sobodajalstva«, za katerega je namenjenih dvajset tisočakov. Razpis je odlična priložnost za tiste, ki želijo investirati v razvoj Tržiča,« je turistične ponudnike pozval Klemen Srna iz Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti. Lani so se v Tržiču odprli štirje novi namestitveni objekti, ki omogočajo prenočevanje. Javna predstavitev Razpisa o dodeljevanju spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva, bo 23. marca 2016, ob 15. uri v veliki sejni sobi Občine Tržič.

 

Občina Tržič je že podpisala pristopno izjavo in se pridružil projektu Aktivna regija Alpe – Krvavec, ki ga je predstavila Lidija Bregar, v. d. direktorice Javnega zavoda za turizem Cerklje. Predstavljen je bil sedemnajstim občinam v okolici Letališča Brnik, osem jih je k projektu že pristopilo. »Preko tega projekta se tržijo neposredno turistični ponudniki, glavni cilj pa je bazo gostov iz Letališča Brnik in smučišča Krvavec razpršiti še po ostalih okoliških občinah.«

 

Z reliefno razgibanostjo, ugodnimi klimatskimi pogoji, ohranjeno naravo, obstoječo mrežo vzdrževanih poti in gozdnih cest ter ugodno lego v bližini večjih središč in prometnic ima Občina Tržič tudi odlične pogoje za razvoj kolesarskega turizma. Na področju kolesarjenja vidimo izredno razvojno priložnost.  Zato smo se tega področja lotili celovito v okviru strategije. V načrtu imamo označitev vseh poti ter privabiti turistične ponudnike. Kolesarjem pa poleg naravnih danosti in izrednih razgledov preko kvalitetne turistične ponudbe dati res izvrstno izkušnjo,« pravi Vid Meglič, vodja Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti na Občini Tržič.

 

Strategijo razvoja kolesarskega turizma v občini Tržič je v letu 2015 pripravljala 8-članska delovna skupina v sodelovanju z zunanjima strokovnjakoma, Andrejem Žigonom iz Zavoda Aliansa, ki je specialist za marketing in svetovalec za infrastrukturo v adrenalinskih športih ter gorskem kolesarstvu ter Janom Klavoro, glavnim akterjem pri vzpostavitvi združenja Bike Alpe Adria in soorganizator Soča Outdoor Festivala, ki je danes eden največjih športnih dogodkov v Sloveniji. Tržič je vključen v projekt Trans-Slovenia 3, v okviru katerega bo junija letos Tržič že obiskalo par sto kolesarjev iz nemško govorečih dežel. “Poleg trasiranja in infrastrukture pa je potrebno poskrbeti tudi za samo trženje, vzpostaviti blagovno znamko in njeno kredibilnost,” poudarja Andrej Žigon.

 Žigon in Klavora sta poudarila, da so Gorski kolesarji gostje, kot si jih lahko ponudniki samo želijo in so po življenjskem slogu podobni golfistom. Mreža 42 kolesarskih tras bo za različne tipe kolesarjenja narejena ob poteh, kjer je večje število koč, ki poleti neprekinjeno obratujejo in na poteh, ki imajo dobro razmerje med vzponi in spusti.

 

“Tri tematske poti, obnova koče na Zelenici, turistični vodnik, brezplačen internet v mestnem jedru, odlična sezona na Gorenjski plaži. Povečale so se nastanitvene kapacitete v občini. Prepričan sem, da Tržič na področju turizma čaka lepa prihodnost,” je po slišanem misli strnil  mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič in povabil polno dvorano turističnih ponudnikov k razpravi. 

 

Silvester Novak, župnik iz Loma si želi, da bi si več obiskovalcev ogledalo njihovo cerkev, ki so jo vrhunski ruski restavratorji obnavljali polnih 25 let. Oltarji v njej so eni najlepših v Evropi. Razmišlja o izmenjavi turistov med Tržičem in Saint Petersburgom, kamor je na izlet že popeljal lomski ženski pevski zbor. Obisk cerkve v Lomu bi lahko povezali s kulinarično ponudbo pri enem od lomskih gostincev.

Čeprav je Bazni tabor v Križah odprt šele dobri dve leti, imajo lastniki dobre izkušnje z gosti. Prenočijo jih lahko 22, dobrodošel jim je bil tudi denar, ki so ga lani pridobili na občinskem razpisu. Želijo pa si, da ne bi postali zanimivi za goste le takrat, ko imata Bled in Bohinj zapolnjene kapacitete, ampak bi z razpoznavnostjo Tržiča na zemljevidu turistično zanimive destinacije gostje naprej pomislili nanje.

Predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič trenutno veliko truda vlaga v izvedbo prireditve ob gregorjevem, razočaran pa je nad državo, ki mu v enem mesecu ni uspela odgovoriti na vprašanje v zvezi z davčnimi blagajnami, preko katerih naj bi trgovali tuji razstavljalci na letošnjem Minfosu.

 

Sicer pa turistični ponudniki podpirajo prizadevanja občine, pogrešajo pa še več medsebojnega sodelovanja in se hudujejo nad zapleteno birokracijo. Slišati je bilo številne izkušnje in predloge. Po njihovem mnenju je v turistične namene premalo izkoriščena sakralna dediščina, ki je ima Tržič veliko. Številne znamenitosti in zanimivosti so še neodkrite ali premalo obiskane zaradi slabe prepoznavnosti, manjkajo legende in zgodbe, ki vedno pritegnejo obiskovalce, dobrodošel bi bil gostinski obrat v Dovžanovi soteski, dobrodošlico tujcem pa bi morali postaviti že ob prihodu skozi tunel na Ljubelju.

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi