Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

OB KONCU LETA SE BO V KNJIŽNICI DR. TONETA PRETNARJA DOGAJALO

Kako hitro gre čas! V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja pripravimo eno prireditev, še ta ni dobro pri kraju, že je na vrsti druga. Skozi vse leto se trudimo, da vam ponudimo zanimive in raznovrstne prireditve. Čisto nič drugače ne bo tudi v zadnjih dveh mesecih leta 2015.
November se bo začel s predavanjem o hrani. Hrana je osnovna človekova potreba, s pravilno kombinacijo živil pa lahko poskrbimo za svoje zdravje. O ločevalni prehrani nam bo 4. 11. predaval Jan Bizjak. V torek, 10. 11., nam bo Mohorjeva družba iz Celovca v dvorani Karavanke predstavila knjigo Umik čez Ljubelj. Foto monografija je izšla ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne in 100. obletnici rojstva fotografa Marjana Kocmurja, v njej pa je z izrednimi posnetki prikazan umik 17000 Slovencev prek Gorenjske in Ljubelja na Koroško v vetrinjsko taborišče. V knjigi je objavljenih 87 fotografij, ki so opremljene s poimenskimi in krajevnimi komentarji in tako pripovedujejo zgodbo slovenske tragedije. Zatem se bomo podali na dolgo pot v Indokino. Stanislav Valjavec nas bo v sredo, 18. 11, popeljal preko Vietnama v Kambodžo in Laos. Kdo ve, kje se bomo potepali. Morda se bomo izgubili v ozkih uličicah starega predela Hanoija, ali pa se bomo zapeljali po reki delte Mekong ter se ustavili v Saigonu. V Kambodži bomo morda lahko uživali na plažah nahrbtniškega raja otoka Ko Rong, v Laosu pa se pobliže spoznali z nekaterimi plemeni in spoznavali njihov vaški vsakdan. V torek, 17. 11., se bomo na literarnem večeru srečali s Šavrinkami. Slovenska Istra je področje v zaledju obmorskih mest Kopra, Izole in Pirana. Domačini so temu deli Slovenije rekli šavrinska Istra, prebivalstvu pa Šavrini in Šavrinke. Življenje Šavrink, njihove usode in povezanost s Trstom vam bo predstavila domačinka in etnologinja Rožana Koštiál. Spregovorila bo v  avtentičnem narečju, zapela ljudske pesmi in večer obogatila z videoposnetkom o Šavrinkah. Marjan Tomšič je Šavrinke izjemno predstavil v dveh romanih: Šavrinke in Zrno od frmentona.

Dan slovenskih splošnih knjižnic, 20. 11., nam bo popestril koncert kitarskega ansambla Svarun,  s koncertom Kitara pod Dobrčo. Tokrat bodo na koncertu zazvenele tudi citre, posebna gosta pa bosta odlična vokalista Rado in Marjan Pančur. V teh hladnih dneh si bomo ogreli srca s starimi ljudskimi pesmimi v spremljavi citer, kot pridih upanja na novo pomlad pa bomo lahko prisluhnili skladbam avtorja Grega Bitežnika, ki so polne življenjske energije in sporočajo, da vsaka tema mine in da se tudi v meglenih, oblačnih dneh pozne jeseni skriva žarek sonca, če mu le znamo prisluhniti.

25. 11. k nam v goste zopet prihaja Saša Einsiedler, ki se je večina spomni s TV zaslonov. Bi si mislili, da se za uspešno zgodbo samozavestnega nastopa hkrati odvija še ena zgodba? Takšna, ki je polna žalosti in bolečine ter občutka nevrednosti v ljubezni? Le-ta jo pripeljala na dno odnosa do same sebe, v boleče spoznanje, da zaradi lastnih prepričanj o tem, da takšna, kakršna je, ni dovolj dobra. Z nami bo delila svojo zgodbo o uspehu - kako se je dvignila iz žalosti ter prepričanja, da se je za ljubezen potrebno truditi. Danes živi srečno, uspešno,  je ljubljena in ljubi. Pokazala bo nekaj praktičnih vaj, kako spoznamo, kakšna je naša samopodoba in kako lahko začnemo graditi večje zavedanje lastne vrednosti.

V začetku decembra bomo znova potovali. 2. 12. sta nam Foto klub Tržič in Tugo Marinček pripravila eksotično popotovanje po Papui, Novi Gvineji. Potepali se bomo po dolini Baliem v središču West Papue, spoznali pa bomo tudi pokrajino tega dela sveta, vasi in domačine iz plemena Jali in Dani. Teden dni zatem, v sredo, 9. 12. pa se bomo srečali na še enem potopisnem predavanju. Miran Ipavec, nekdanji župan Kanala ob Soči, ki je na palec prepotoval ves svet, nam bo predstavil svojo knjigo Avtoštoparske zgodbe. V tridesetih letih štopanja se je nabralo ogromno zgodb, ki jih avtor doživeto podaja, in škoda bi bilo, če jih ne bi prelil na papir. Za njim je že več kot 300.000 kilometrov, toliko pa meri svetlobna sekunda, kar je tudi podnaslov knjige – Moja prva svetlobna sekunda.


Vse prireditve se začnejo ob 19. uri. Vabljeni!

 

Sabina Šolar

 

Oglejte si tudi