Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Tržičani se bomo Mariji Ahačič Pollak poklonili z velikim koncertom

Marija Ahačič Pollak, dobitnica reda za zasluge Republike Slovenije, častna občanka Občine Tržič, prejemnica srebrne plakete Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za ustvarjalno in uspešno razvijanje vokalne glasbe zunaj meja matične domovine, dolgoletna odgovorna urednica radia Glas kanadskih Slovencev, slavnostna govornica v imenu vseh izseljencev ob 20. obletnici Republike Slovenije v slovenskem parlamentu, pevka Ansambla bratov Avsenik, s katerimi je posnela legendarno pesem Tam, kjer murke cveto in ambasadorka kulture, tke niti življenja skozi glasbo že polnih šest desetletij.
Leta 1955 se je petju zapisala v rodnem Tržiču, tam bi rada tudi sklenila glasbeno pravljico. Svojo rodbino Martinčkovih je podrobneje opisala v prvi izdani knjigi leta 2005, z neizmerno ljubeznijo do maternega jezika in domoljubjem pa je izseljensko pripoved zapisala v letos izdani knjigi z naslovom »Tečejo, tečejo nitke«. 

 

NITKA SPOMINA IZ MARIJINE KNJIGE O PRVI AVDICIJI NA RADIU, JESENI 1955:
"Pela sem tisto, kar sem res znala - slovensko ljudsko pesem, saj nas jo je oče učil celo življenje. Kaj ti je deklica in druge ljudske so kar puhtele iz mene. Takrat še nisem vedela za pravilo, ki ga je Vilko vedno upošteval tudi pri izbiri pevcev: 80 % petja je moralo biti srce, 10 % dober glas in 10 % intonacija. Glasbo sem vedno čutila in pela s srcem in s takim zanosom in čutom, da je bilo moje petje Vilku tako všeč, da me je naslednji dan že predstavil Slavku in ansamblu. Odločila sem se, da bom na naslednjem Četrtkovem večeru zapela njuno novo skladbo "Tam, kjer murke cveto".

Občina Tržič, Tržičanke in Tržičani se ji bodo za njen doprinos k širjenju slovenske kulture po svetu poklonili s koncertom, na katerem bo gospa Marija še zadnjič javno prepevala o svojih nitkah, ponarodelih murkah in obkrožena z damami domače glasbe zaokrožila bogato glasbeno kariero.


Veliki koncert Marije Ahačič Pollak z damami domače glasbe in gosti bo v petek, 11. septembra 2015, ob 19. uri v Dvorani tržiških olimpijcev. Mariji Ahačič Pollak se bodo na odru pridružile tudi dame domače glasbe: Stanka Kovačič, Ingrid Bruggerman Huberti, Joži Kališnik, sestre Potočnik (Erna Kramer, Jelka Potočnik, Tatjana Vidmar), Jožica Brdnik, Jožica Gabrijel Vidic, Cita Galič, Erika Zakonjšek Klančar, Barbara Kolarič, Majda Petan, Majda Renko Petrič, Hermina Šegovc in Brigita Vrhovnik Dorič. Med gosti bodo še Trio Jožeta Burnika, pevec Slovenskega okteta Janez Triler, Anja Burnik, Jože Galič, Jodel Express, Pihalni orkester Tržič, Foklorna skupina ISKRAEMECO Kranj, besede pa bo v šopek povezal Marjan Bunič.


VSTOPNICE SO ŽE V PREDPRODAJI V TPIC TRŽIČ IN NA TELEFONSKI ŠTEVILKI 051/697-737.

Oglejte si tudi