Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

KREATIVNI ZAČETEK NOVEGA CIKLA GLASBENIH VEČEROV V TRŽIŠKEM MUZEJU

Razprodani koncerti, izjemni glasbeni izvajalci in zadovoljni poslušalci so dali krila ustvarjalcem Glasbenih večerov v Tržiškem muzeju, ki napovedujejo začetek tretjega cikla. Do sredine septembra se bo v Pollakovem salonu ali na muzejskem vrtu zvrstilo pet koncertov, ki bodo bogatili kulturne vsebine Tržiča in samega muzeja, ki s tem privablja tako domače tržiško občinstvo kot tudi obiskovalce iz drugih krajev.
 »Trend v sodobni muzeologiji je, da poleg bistvenih in prevladujočih vsebin s področja kulturne dediščine, vse bolj prirejamo tudi posebne programe. Posebni programi so dopolnilni programi, ki prispevajo k popularizaciji muzeja in pridobivanju lastnih sredstev. Vabimo vas V Tržiški muzej, kjer bodo odlični glasbeniki v pomladnih in poletnih dneh ponovno pričarali čarobna doživetja,« povabilo sklene Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja.   

      Prvi koncert v letošnjem letu bo v petek, 21. aprila 2017, ob 20. uri v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja. Nastopila bo priznana vokalna skupina KREATIVO, ki je začela intenzivneje ustvarjati leta 2013 z željo, da bi uresničevali svojo vizijo in strast, to je izvajanje jazza, popa, country glasbe in drugih žanrov.

       »Kreativo smo kreativna vokalna zasedba, ki se poskuša z glasom kar najbolj približati zvoku inštrumentov in v najbolj zanimivo in pestro preobleko spremeniti popularne, jazz, country in druge stile, lotevamo pa se tudi avtorskih skladb. Naš moto je že kar nekaj let izključno vokalna glasba, v tem vidimo velik izziv. Vedno znova skušamo presenečati z novimi pristopi, ki v Sloveniji še niso tako poznani,« pravi basist zasedbe Luka Černe.

      Člani vokalne skupine Kreativo glasbene izkušnje že več let pridobivajo na velikih in malih odrih širom sveta. Izvajajo uspešnice slovenskih in tujih avtorjev, ki jim dodajo atraktivno in igrivo vokalno preobleko. »Z glasbenega vidika je v skupini najbolj kreativen Samo Vovk, ki piše aranžmaje, kar se tiče idej in celostnega nastopa na odru, pa moramo sodelovati in prispevati h kreativnim rešitvam in idejam tudi vsi ostali člani, »pravi Luka Černe.

     

      Leta 2015 je Kreativo izdal tudi svoj prvi album s priredbami znanih slovenskih pesmi. Tradicionalen je že njihov koncert »Igramo na Glas«, septembra 2014 pa so se predstavili tudi v ne tekmovalnem delu Slovenske popevke. »Udeležujemo se različnih festivalov za vokalne skupine doma in v tujini, na katerih smo že dosegli nekaj vidnejših uspehov. Leta 2015 smo tako na avstrijskem mednarodnem festivalu Vokal Total v kategoriji »jazz« prejeli srebrno diplomo in posebno bronasto priznanje Warda Swingla. Maja 2016 smo prvič sodelovali na slovenskem festivalu a cappella skupin »Sredi zvezd« v Žalcu in osvojili prvo nagrado. Julija 2016 smo se ponovno udeležili festivala Vokal Total in v kategoriji »pop« osvojili prvo mesto – prejeli smo zlato diplomo in zlato priznanje Warda Swingla. Uspehi na festivalih so nam odprli številne priložnosti za sodelovanje z velikimi imeni v svetu a cappella glasbe, kot so Peder Karlsson in Anders Jalkeus (The Real Group), Andrea Figallo (Flying Pickets),« pove Luka Černe.

      Odzivi po njihovih koncertih so zelo različni. »Eni opazujejo mimiko na odru, drugi se posvečajo petju, spet tretje navdušuje celoten show na odru. Po navadi so poslušalci navdušeni nad kreativnostjo, ki jo moramo, kot skupina s tem imenom, upravičiti. Ponujamo zelo širok in pester program, ki zajema vse, kar smo do sedaj uspeli kreativnega naštudirati,« povabilo sklene Luka Černe.


Kreativo so: Valentina Černe – sopran, Jana Gamser – alt,Aleš Majerič – tenor, Samo Vovk – tenor, vokalni bobni, Dominik Štrucelj – tenor, vokalni bobni in Luka Černe – bas.

»Veselim se prav vsakega koncerta posebej in seveda naših druženj po koncertu ob kozarčku Radgonske penine. Ambient je prelep tako v Pollakovem salonu kot tudi na vrtu pred muzejem. Letos načrtujemo koncert tudi v Germovki in še nekaj glasbenih presenečenj na festivalu Paradiž, ki bo 25.in 26.avgusta. Prav vsi koncerti in nastopajoči si zaslužijo posebno pozornost,« napoveduje Romana Krajnčan, umetniška vodja projekta, ki v letošnjem poletju vsekakor priporoča počitnice okrog Tržiča.

  

V nadaljevanju Glasbenih večerov v Tržiškem muzeju bodo nastopili še:

  • BOŠTJAN GOMBAČ & JANEZ DOVČ (19. maj 2017, ob 20. uri)
  • ANA MARIA MITIČ & ROMANA KRAJNČAN KVARTET (16. junij 2017,

 ob 20.30)

  • MARINA MARTENSSON (21. julij 2017, ob 20.30)
  • TANGO STORY & NUŠKA DRAŠČEK (15. september 2017, ob 20. uri)

 

Za spremljanje vseh petih koncertov znaša cena abonmaja 50 evrov, cena vstopnice za posamezni koncert pa je 12 evrov.  Nakup abonmaja je možen v Tržiškem muzeju, v TPIC Tržič, na elektronskem naslovu trziski.muzej@guest.arnes.si ali na telefonski številki 04 53 15 500.

 

Povabilu dodajamo še:

  • Izjavo Luke Černeta, basistka vokalne zasedbe Kreativo

 

Za dodatne informacije sta vam na voljo:

Organizacija: Jana Babšek, Tržiški muzej (T 041 622 528, jana.babsek@guest.arnes.si)

Umetniška vodja festivala: Romana Krajnčan (T 041 686 795, info@romanakr.com)

 

Oglejte si tudi