Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Koledovanje po vaseh Tržiča

V KD Folklorna skupina Karavanke želijo in strmijo k oživitvi običajev, zato bodo letos prvič izvedli koledovanje po vaseh Tržiča (Žiganja vas, Sebenje, Snakovo, Senično) v izvedbi pevk ljudskih pesmi in ostalih članov društva. Preko pesmi in voščil bodo ljudem približali tisto, kar se pozablja in jim zaželeli vse dobro v letu, ki prihaja.

Koledovanje postaja vedno bolj razširjen in tradicionalen običaj na slovenskih tleh. Nešteto otrok, mladine in starejših je v minulih letih stopalo po tej poti petja, molitve, veselja, druženja – prinašanja voščil in blagoslova ob praznikih in v novem letu. Koledniki so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije. Veselje, ki se širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer pa zaradi revščine in zaostalosti, preganjanja in bolezni, stiske in osamljenosti – ni vedno tako prijetno, kot je to pri nas.

Poseben pomen so imeli koledniki v kmečkem okolju. K hišam so prinašali blagoslov za letino ter zdravje in srečo ljudem in živini, zato so bili vedno in povsod dobrodošli in vredni plačila. Običaj je bil razširjen in prisoten po vsej Sloveniji vse do druge svetovne vojne. Z leti so nekdaj številni koledniki po naših vaseh in mestih postali redkost. V večini krajev so nazadnje koledovali le še otroci. Bogastvo koledniških pesmi in običajev pa še vedno priča o živosti koledovanja na Slovenskem.

Oglejte si tudi