Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Z MINISTROVO OBLJUBO SE TRŽIČU V LETU 2016 OBETA PRVO SEMAFORIZIRANO KRIŽIŠČE

Dan pred praznovanjem občinskega praznika, so v okviru programa obiska na Gorenjskem, Občino Tržič danes popoldne obiskali trije vladni predstavniki. Marija Pukl, državna sekretarka Vlade RS je bila navdušena nad predstavitvijo Centra za aktivno in prijetno staranje - Regijskega gerontološkega centra Doma Petra Uzarja. Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je obljubil, da bodo v letu 2016 zagotovljena sredstva za prvo semaforizirano križišče v Tržiču, pod Gorenjsko plažo. Ministrica brez resorja za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj pa poziva Gorenjce k oddaji konkurenčnih projektov tudi v programskem obdobju 2014-2020.
 Gostje so si najprej ogledali lani odprt objekt Gorenjska plaža, se ob državni cesti sprehodili do križišča pod kopališčem, ki bo prihodnje leto z ustrezno rešitvijo razbremenil promet, ministrica Smrkoljeva si je v nadaljevanju ogledala še Paviljon NOB, seznanila se je z načrti ureditve kompleksa nekdanjega BPT-ja, ob koncu obiska pa se je v družbi župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica, Vida Megliča, vodje Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti na Občini Tržič, poslanke SMC Andreje Potočnik in drugih gostov sprehodila po starem mestnem jedru.

»Zahvaljujem se poslanski skupini SMC in tržiškemu županu, da smo uspeli zadeve uskladiti tako, da bo drugo leto semaforizacija tega križišča možna. Proračunska sredstva v naslednjih dveh letih znašajo okrog 100 milijonov evrov, 90 milijonov v prihodnjem letu in 110 milijonov v letu 2017, kar zadošča za nek minimum, ki zagotavlja vzdrževanje cestnega omrežja na taki stopnji, da zaustavimo njegovo nadaljnje propadanje. Okrog 75 % cest v Sloveniji je v slabem stanju. V kolikor želimo to stanje v naslednjih letih izboljšati in narediti še kakšne nove prepotrebne investicije, obvoznice, manjkajoče povezave do odmaknjenih regij, nujno potrebujemo dodatni vir. Tak vir vidimo v namenskem infrastrukturnem centru,« je na obremenjenem križišču pod kopališčem v Tržiču povedal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.   

Ministrica Alenka Smerkolj, po rodu iz Križev pri Tržiču, je povedala, da je Slovenija pri črpanju sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada in Kohezijskega sklada 2007-2013 izjemno uspešna. Do konca novembra 2015 je bilo iz slovenskega proračuna izplačanih že več kot 4 milijarde evrov, kar je 99 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev in smo v primerjavi z ostalimi članicami EU še vedno na devetem mestu. »Prav vse občine v gorenjski regiji so se v izvajanje intenzivno vključevale, zato sem vesela, da je bilo v okviru vseh treh skladov sofinanciranih preko 400 projektov v skupni vrednosti več kot 400 milijonov evrov,« je poudarila. Ministrica je prepričana, da bo regija uspešna tudi v programskem obdobju 2014–2020, kjer je sredstev za približno četrtino manj, skupno 3,2 milijardi evrov. Pri izboru bo ključna konkurenčnost, ključni bodo res dobri projekti.

  

Z današnjim obiskom vladnih predstavnikov v Tržiču je bil zadovoljen tudi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Ob tem se mu zdi ključna predstavitev problematike in zbiranje informacij, pravi župan, zato:  »da se na zgodbi razvoja, na kateri v Tržiču delamo že nekaj mesecev, lahko še bolje predstavimo.  Z današnjim obiskom sem zadovoljen. Z državno sekretarko smo bili v Domu Petra Uzarja. Hvaležen sem direktorici doma in njenim zaposlenim za predstavitev Gorenjskega gerontološkega centra. Vesel sem obljube, da lahko v letu 2016 računamo na semaforizacijo križišča pod Gorenjsko plažo, kjer je gneča neznosna in varnost vedno znova na preizkušnji. Občina Tržič bo seveda k temu prispevala svoj delež. Na pobudo SMC ga uvrščamo v občinski proračun. Ogledali smo si tudi primer dobre prakse - energetska sanacija in obnova Paviljona NOB, se zadržali nad BPT in videli razsežnost tega problema, ki  mu v naslednjih letih namenjamo kar nekaj pozornosti in sredstev. Ob sprehodu skozi mestno jedro pa se ne more spregledati, da smo v manj kot desetih letih obnovili štirinajst ulic, kar nekaj fasad in še marsikaj,« je povedal tržiški župan mag. Borut Sajovic, ki se je ob koncu obiska z gosti pogovoril še o razvojnih vprašanjih in perspektivah Tržiča. 

 

Oglejte si tudi