Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

TRŽIČ NA PODROČJU TURIZMA ČAKA LEPA PRIHODNOST

Občina Tržič je na podlagi celostne grafične podobe tržiškega turizma “Tržič. Razkošje poti. Izberi svojo” vzpostavila turistični spletni portal www.visit-trzic.com in pripravila image katalog, ki ju je predstavila na dopoldanski novinarski konferenci. Razveseljivi so tudi podatki o obiskanosti kulturnih in drugih znamenitosti v občini in številu nočitev, ki se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za slabih 42 %. Po podatkih, zbranih iz mesečnih poročil o številu prenočitev in plačani turistični taksi posameznih ponudnikov, beležimo v času od 1. januarja do 31. oktobra letos, 2.241 gostov in 5.497 nočitev. Med turističnimi znamenitostmi je bila najbolje obiskana Dovžanova soteska, saj se je za ogled le te v TPIC Tržič najavilo 1.371 gostov. Sledijo Razstavno izobraževalno središče Dolina, Taborišče Ljubelj, staro mestno jedro in Šentanski rudnik.
 “Tržiški turizem raste in zaposluje. Zadovoljni in opogumljeni smo z opravljenim delom, v prihodnosti pa si želimo še več. Slika tržiškega turizma dobiva nek okvir, znotraj katerega je tudi predstavitev image kataloga.  Nekajletno delo se obrestuje. Tri tematske poti, obnova koče na Zelenici,  turistični vodnik, brezplačen internet v mestnem jedru, odlična sezona na Gorenjski plaži. Povečale so se nastanitvene kapacitete v občini. Prepričan sem, da Tržič na področju turizma čaka lepa prihodnost. Pogoje in danosti imamo, manjka tiste osebne in zasebne podjetnosti, zato na tem področju pomagamo tudi s subvencijami in razpisi”, je v uvodu o dosedanjem delu na področju turizma povedal mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič.  

 

Osrednji cilj nove turistične spletne strani je, da si obiskovalec sam sestavi svoj obisk. Celotne poti ali posamezne znamenitosti, prireditve, gostinsko ponudbo in namestitve si lahko dodaja na poseben seznam, kot bi dodajal izdelke v košarico. Za lažjo odločitev in izbiro je glavni poudarek na različnih poteh, na katere se lahko poda in na katerih spozna Tržič in njegove naravne ter kulturne znamenitosti, ponudbo kulinaričnih storitev in namestitev.

 

V image katalogu je glavni poudarek na zgodbah in fotografijah. Poleg tematskih poti so predstavljene tudi pomembnejše znamenitosti in zanimivosti ter možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Katalogu je dodan vložni list, na katerem so navedeni ponudniki go stinskih in namestitvenih kapacitet, planinske koče, domovi in planšarije ter ponudniki prostočasnih aktivnosti.

 

»Obiskovalcem smo z marketinškimi zgodbami vzbudili domišljijo in pritegnili pozornost. V image katalogu smo predstavili enajst zgodb za posamezne produkte in krovno turistično zgodbo »Tržič - gorsko kraljestvo zgodb in čudes« ter jih podkrepili z ustreznimi fotografijami. Na spletni strani pa smo dodali še koristne informacije o poteh, trajanju le teh, zemljevide, ponudnike, ki so ob poti, skratka celoten paket, ki ga obiskovalec potrebuje, ko načrtuje nek izlet,« je povedala Petra Hladnik, strokovna sodelavka TPIC Tržič.

 

Novo oblikovani promocijski materiali predstavitev tržiške turistične ponudbe dvigujejo na višjo raven. Kot pravi oblikovalka in arhitektka Eva Remškar, sledijo osnovni ideji podobe tržiškega turizma in sloganu "Razkošje poti. Izberi svojo.” In še: »Štirje sklopi poti - po naravi, po mestu, pohodniške in kolesarske - narekujejo osnovno strukturo in se zrcalijo v sveži in dinamični oblikovni zasnovi. Barvite linije v zeleni, oranžni, rdeči in ciklamni barvi so grafične metafore poti, povzete iz logotipa tržiškega turizma. V kombinaciji s sproščeno turistično fotografijo nas vodijo tako skozi novi image katalog kot tudi turistični spletni portal.« Zgodbo razkošnega naravnega okolja s številnimi priložnostmi za aktivni oddih smo nadgradili še s kakovostnim fotografskim gradivom Foto kluba Tržič in zanimivimi besedili priznanega tekstopisca Bojana Stražeta.

 

Že januarja prihodnje leto bodo aktivnosti tako za spletno stran kot tudi image katalog usmerjene v prevode v angleški in nemški jezik. »Pomembna naloga pa se nam zdi tudi pospešiti in poglobiti sodelovanje s turističnimi ponudniki ter oblikovanje celovitih turističnih produktov, ki jih bo možno tudi tržiti predvsem preko incoming agencij. V zaključni fazi je tudi sprejemanje strategije kolesarjenja za občino Tržič. V tem segmentu turizma vidimo velik potencial, zato smo se s strateškim pristopom  želeli tega področja celovito lotiti in  zagotoviti njegov razvoj,« je povedal Vid Meglič, vodja Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti na Občini Tržič. 

 

Razveseljivi so tudi podatki o obiskanosti znamenitosti v občini in številu nočitev. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je število nočitev v Občini Tržič povečalo za slabih  42 %, pri čemer je potrebno upoštevati, da so bili v letu 2015 na novo odprti 4 namestitveni objekti; Prenočišča Brodar v starem mestnem jedru, Apartma Benedičič v Križah ter planšariji na Tegoški planini in Pungratu, ki skupaj razpolagajo s 34 ležišči. Pri povečanju prenočitev je potrebno upoštevati tudi, da je bilo v juniju in juliju 844 nočitev opravljenih v sklopu planinskih in športnih taborov v Kampu Tominčev slap. Po podatkih, zbranih iz mesečnih poročil o številu prenočitev in plačani turistični taksi posameznih ponudnikov, beležimo v času od 1. januarja do 31. oktobra letos, 2.241 gostov in 5.497 nočitev. V občini je skupno na voljo 395 ležišč v dvaindvajsetih objektih in Kampu Tominčev slap.

 

V mesecu decembru Občina Tržič praznuje svoj občinski praznik, v spomin na leto 1492, ko je Tržič dobil trške pravice in svoboščine ter bil iz vasi povzdignjen v trg. V soboto, 12. decembra bo v Kulturnem centru Tržič občinska akademija s podelitvijo občinskih priznanj, ulice in vasi pa bodo v tem prazničnem decembru zaživele s številnimi prireditvami. Že v četrtek, 10. decembra bo dobrodelna dražba slaščic, novoletnih okraskov in voščilnic v Tržiškem muzeju, dan pred slavnostno akademijo pa Novoletni koncert Glasbene šole Tržič v Kulturnem centru. »V tem tednu se zaključujejo tudi športna tekmovanja v počastitev občinskega praznika. Prihodnji konec tedna bo živahno predvsem v KS Sebenje, kjer bodo žive jaslice, v Tekčevih jaslicah bo tradicionalni koncert Slovenska pesem ob jaslicah, v cerkvi Marijinega oznanjenja pa 19. decembra koncert Adventus Redemptoris, v organizaciji Kulturnega društva Ignacij Hladnik. V dneh pred božičem vabljeni na božični sejem v atrij Občine Tržič. Na štefanovo pripravlja Pihalni orkester Tržič tradicionalni Božično novoletni koncert v Dvorani tržiških olimpijcev, leto pa bomo zaključili s Silvestrovanjem tako za otroke kot za odrasle v starem mestnem jedru,« glavne praznične prireditve predstavlja Mateja Dovžan, strokovna sodelavka TPIC Tržič.

 

 

 

Oglejte si tudi