Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija HITROST

Neprilagojena hitrost še vedno predstavlja enega izmed poglavitnh vzrokov za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Kljub nenehnim in raznoterim aktivnostim za umirjanje prometa, rezultati žal niso spodbudni.
S ponedeljkom, 17. aprila, se je pod okriljem Agencije za varnost prometa (AVP RS) začela izvajati nacionalna preventivna akcija Hitrost, s sloganom »NE PREHITEVAJ ŽIVLJENJA. HITROST UBIJA!«, Zaključila se je 30. aprila, nato pa se bo še dvakrat ponovila v juniju in avgustu.

Podatki za lansko leto namreč kažejo, da je hitrost med najpogostejšimi vzroki za najhujše prometne nesreče. Neprilagojena hitrost tako predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč.

V lanskem letu je  bila v kar 32 % vzrok vseh smrtnih žrtev na naših cestah, neprimerna oziroma neprilagojena hitrost. Bila je vzrok za nastanek 3.371 prometnih nesreč oz. kar 19 % vseh prometnih nesreč.

Neprilagojena hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi vzroki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in izsiljevanje prednosti. Zaskrbljujoč je tudi podatek o alkoholiziranih voznikih, saj je v lanskem letu vsako peto prometno nesrečo, ki je nastala zaradi neprilagojene hitrosti, povzročil alkoholiziran voznik.

AVP RS je, kot koordinator nacionalne akcije s Policijo in DARS-om, ter drugimi akterji, izvajala  in še izvaja različne aktivnosti. Informirala je in osveščala glede nujnosti upoštevanja omejitev hitrosti.

Policija je med 17. in 23. aprilom izvajala poostren nadzor hitrosti. 19. aprila pa se je pridružila vseevropskemu nadzoru oziroma t. i. maratonu merjenja hitrosti, ki je potekal po vsej Sloveniji. Nadaljevali so s sekcijskim merjenjem hitrosti na območju trojanskih predorov. Različne preventivne aktivnosti pa so izvajali tudi občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi