Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

OBČINA TRŽIČ JE PRVA ODPRLA PODATKE NA PORTALU OPSI

Ministrstvo za javno upravo je vzpostavilo nacionalni portal odprtih podatkov Slovenije OPSI (https://podatki.gov.si/), ki je zgrajen na odprtokodni programski opremi. Občina Tržič je prva občina, ki je na portalu odprla podatke in sicer seznam vseh nepremičnin, ki jih prodaja ali oddaja Občina Tržič.
Podatki so dosegljivi na tej povezavi: https://podatki.gov.si/dataset/evidenca-nepremicnin-za-prodajo-ali-najem

OPSI je vzpostavljen na podlagi UE Direktive o ponovni uporabi podatkov javnega sektorja in zakonodaje o dostopu do informacij javnega značaja in  predstavlja enotno nacionalno spletno točko za objavo odprtih podatkov za celotni javni sektor. Ima dvojno funkcijo in sicer predstavlja centralni katalog evidenc in zbirk podatkov v državi, torej centralni popis metapodatkov o vseh evidencah in podatkovnih zbirkah, ki jih vodijo državni organi, občine in drugi organi javnega sektorja, poleg tega pa predstavlja enotno spletno mesto tudi za objavo podatkov iz zbirk v odprtih in strojno berljivih formatih. Kolikor je določena zbirka v odprtih formatih že objavljena na drugem spletnem mestu, je na portalu OPSI (https://podatki.gov.si/) navedena spletna povezava na takšno spletno mesto.

Portal OPSI poleg podatkov državnih organov vključuje tudi objavo odprtih podatkov lokalnih skupnosti. Odprti podatki so javne evidence ali informatizirane zbirke podatkov, zapisani v enem izmed odprtih formatov (csv, xml, json) in ki jih ima na voljo javni sektor, so ažurni in brezplačno dostopni na enem mestu (portal OPSI (https://podatki.gov.si/) vsem občanom, podjetjem in drugim organizacijam brez omejitev za njihovo uporabo.

Prav tako je Občina Tržič, ki je lani intenzivno pričela z delovanjem v smeri Pametnih skupnosti in digitalne preobrazbe, že pripravila seznam vseh zbirk podatkov iz svoje pristojnosti z metapodatki, ki bodo objavljeni na OPSI portalu in na portalu Lex Localis.

Odprti podatki so le en del in osnova za Pametne skupnosti, poleg tega pa pripomorejo k večji transparentnosti delovanja javne uprave, zmanjševanju administracije in birokracije ter omogočajo razvoj novih storitev in poslovnih modelov.

Na Občini Tržič poteka še pospešena informatizacija delovnih procesov (npr. občina izdaja samo še e-naročilnice itd.), ki bo z letošnjo uvedbo Notranjih pravil za dokumente omogočilo brezpapirno poslovanje, kar pomeni, da bo zaradi elektronskega poslovanja mogoče doseči največjo stopnjo produktivnosti zaposlenih, občani pa bodo dobili najbolj kvalitetne storitve in ažurne podatke.

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi