Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

OBČINA TRŽIČ DANES PRAZNUJE OBČINSKI PRAZNIK - Zmajevo mesto naj ostane mesto podjetnih in spretnih

12. december je dan, ko svoj občinski praznik praznuje Občina Tržič. Praznik Občine Tržič nas spominja na podelitev trških pravic, ki jih je Tržiču naklonil avstrijski cesar Friderik III, leta 1492. Za današnjo podobo Tržiča pa je pomembno dejanje izpred devetih desetletij, ko je jugoslovanski kralj Aleksander I, ob združitvi Srbov, Hrvatov in Slovencev v skupno državo, leta 1926, Tržiču podelil mestne pravice. Po kraljevem odloku je tako Tržič postal mesto, ki igra primerno vlogo v državnem, gospodarskem in kulturnem življenju. Na sobotni slavnostni akademiji je župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic prejel francosko odlikovanje – vitez nacionalnega reda za zasluge, zbrane pa sta nagovorila predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez in francoska veleposlanica Marion Paradas. Na akademiji je bilo podeljenih tudi pet priznanj župana, tri diplome in dve plaketi Občine Tržič.
Gostitelj slavnostne akademije ob občinskem prazniku, župan mag. Borut Sajovic, je svoj nagovor začel veselo in prešerno, z verzi Prešernove Zdavljice. Akademija je lepa priložnost, da se v družbi visokih gostov, občinskih svetnikov in občanov z besedami spomni na dejanja in opravljeno delo v iztekajočem se letu. “Leto 2016 je bilo izredno uspešno na vseh področjih. Tudi načrti za prihodnji dve leti so smeli in pogumni. Tržič gre razvoju naproti, za to pa potrebujemo veliko sodelovanja, spodbud in pomoči,” je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

 

Da je Občina Tržič v zadnjih letih dosegla velik napredek in hiter razvoj, je v nagovoru poudaril tudi predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez in dodal, da je kot takšna “lahko dober in svetel zgled številnim drugim slovenskihm občinam. Tudi takšnim, ki k sreči niso izkusile tako drastičnih in žalostnih gospodarskih pretresov, kot tržiška. Želim vam veliko optimizma, z optimistično naravnanostjo je vse lažje. In iskrenega sodelovanja. Vse to je zagotovilo, da boste ostali na poti uspeha in razvoja, da bo torej zmajevo mesto tudi v prihodnje ostalo mesto podjetnih in spretnih,” je povedal dr. Milan Brglez, ki verjame, da je, tako kot je za državo pomemben dan državnosti, na nek način za vsako izmed občin pomemben njen praznik, dan občine. “Ljudje smo namreč v prvi vrsti del manjših lokalnih in krajevnih skupnosti. Vse skupaj, brez izjeme, pa nepogrešljivo predstavljajo celoto.  To je slovensko družbo in državo. So pa tudi del Evropske unije in mednarodne skupnosti. Številna slovenska mesta, ki danes  predstavljajo občinska središča, se ponašajo z dolgo in bogato tradicijo, ki pogosto sega v sam srednji vek ali celo dlje, torej v čas, ko se je vasem podeljevalo trške in mestne pravice. Mednje nedvomno sodi tudi Tržič, ki se, zahvaljujoč dejstvu, da so mu bile že leta 1492 podeljene posebne trške pravice in svoboščine, lahko pohvali z bogato zgodovino. Ostanke pestrega preteklega življenja in dogajanja, je moč najti na praktično vsakem koraku,” je še dejal dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora RS.

 

Posebne časti s strani francoske države je bil v soboto zvečer deležen župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Francoska veleposlanica Marion Paradas mu je podelila francosko državno odlikovanje – vitez nacionalnega reda za zasluge. Republika Francija to odlikovanje podeljuje tujim državljanom, ki s svojim delovanjem prispevajo h krepitvi dvostranskih odnosov, širjenju francoske kulture in vrednot. “Francija se vam želi s tem odlikovanjem zahvaliti tudi zato, ker Tržič že vrsto let ohranja posebno vez s Francijo. Vaša lepa dolina ostaja v našem spominu neizbrisno povezana s težkimi časi  nacističnega koncentracijskega taborišča Ljubelj. Večina deportiranih podružnice taborišča Mauthausen so bili francoski državljani. Več kot petsto. In nikoli ne bomo pozabili solidarnosti in pomoči, ki ste jo domačini namenili taboriščnikom,” je poudarila francoska veleposlanica Marion Paradas, ki je spomnila tudi na velika prizadevanja tržiške občine, da bi se ta prostor ohranil kot kraj spomina. Spominski park pod Ljubeljem je tako postal priča zgodovine države.   

 

V čustvenem nagovoru po prejemu visokega francoskega odlikovanja, se je župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic zahvalil vsem, ki so zaslužni zanj. “Bil sem res osebno prejemnik priznanja, dojemam in čutim pa ga bistveno bolj široko. To je priznanje vsem, ki so v drugi svetovni vojni pomagali Francozom, vsem, ki so del te zgodbe o pobratenju, od vseh županov do prvega podpisnika listine Tineta Tomazina in množice ljudi, ki so potovali med mestoma Sainte-Marie-aux-Mines in Tržičem. Priznanje mora biti velika, ponosna zaveza sodelovanju tudi za naprej,” je povedal mag. Borut Sajovic.

 

Ljudem, ki vodijo delovni utrip mesta in s svojimi dejanji prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti občine, je župan podelil občinska priznanja.

 

Priznanja župana Občine Tržič so prejeli Območna obrtno-podjetniška zbornici Tržič za 40 let uspešnega delovanja ter spodbujanja razvoja obrti in podjetništva, Kulturno umetniško društvo Leyli o za uspešno delo in vrhunsko organizacijo in izvedbo plesnega spektakla Grof Drakula, Ana Peharc in Tomaž Meglič za dolgoletno uspešno delo na področju kulture in ponovno postavitev operete Planinska roža na tržiški oder, Klub borilnih veščin Tržič za izjemne dosežke na Svetovnem prvenstvu v kickboxingu in Ljubica Nadišar za več kot 1.100 ur prostovoljnega in humanitarnega dela v okviru Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Tržič.


Prejemniki diplom Občine Tržič so bili Janez Čadež za dolgoletno delo pri Ribiški družini Tržič, Anka in Miro Hrast za dolgoletno ljubiteljsko delo v AMD Tržič in izjemen prispevek pri ohranjanju tradicije moto športa v občini Tržič in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja za dolgoletno organizacijsko delo na področju bibliotekarstva.

 

Plaketi Občine Tržič pa sta prejela Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke za dolgoletno ljubiteljsko delo in izjemen prispevek na področju promocije občine Tržič in Valentin Klemenčič za opravljene prostovoljne ure v Občinskem združenju slovenskih častnikov in OZVVS.

 

Letos so priznanja že prejeli Kulturno društvo Folklorna skupina Karavanke za 50 let uspešnega delovanja in ohranjanja kulturne dediščine ter strokovnega dela na področju noš in ljudskega plesa, Josiane Antenat, Raymond Kuhn in Denis Masson za dolgoletno sodelovanje in izjemen prispevek pri ohranjanju prijateljskih odnosov med prebivalci in društvi pobratenih mest Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines, Avto moto društvo Tržič za dolgoletno delovanje društva, njegov prispevek pri pozitivnem oblikovanju prometne kulture in vloge pri izobraževanju članstva in voznikov v Občini Tržič  ter izvajanju tradicionalnih hitrostnih avtomobilskih in motociklističnih dirk v Tržiču, Krajevna organizacija Rdečega križa Podljubelj za 70 let delovanja in Moški pevski zbor Društva upokojencev Tržič za zavzeto delo zborovodij, pevcev v tem dolgoletnem obdobju delovanja društva ter njihovi pomembni vlogi na področju kulturnega življenja v občini in širše.

 

V letošnjem letu sta bila podeljena tudi dva naziva ”ambasador občine Tržič”, ki sta ga za dolgoletno sodelovanje in izjemen prispevek pri ohranjanju prijateljskih odnosov med prebivalci in društvi pobratenih mest Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines, ter za osebni angažma pri krepitvi prepoznavnosti Tržiča in Republike Slovenije v Republiki Franciji prejela Jože Kofutar in Claude Abel.

 

Vsem nagrajencem iskrene čestitke, njihova pozitivna energija in ustvarjalni elan pa naj bosta, kot je dejal dr. Brglez, navdihujoča in nalezljiva za vse občanke in občane Občine Tržič.

 

 Duhovit kulturni program slavnostne akademije so oblikovali člani KD Kruh Križe, Mladinsko gledališče Tržič, Glasbena šola Tržič in KD Folkorna skupina Karavanke z Nušićevo komedijo Analfabet in Oblast ter z dodatki o tegobah, ki jih lokalni samoupravi nalaga državni birokratski aparat.  

 

 

Oglejte si tudi