Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

V Preddvoru podelili letošnja regijska priznanja Civilne zaščite, dobitniki priznanj tudi iz Tržiča

Včeraj (četrtek, 5. marec) je bila v dvorani Kulturnega doma v Preddvoru regijska podelitev nagrad in priznanj ob dnevu Civilne zaščite, katerega namen je v javnosti krepiti zavest o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, prav tako pa krepiti zavest tudi o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred različnimi nesrečami in poudariti pomen mednarodnega sodelovanja za zaščito človeka in njegovega okolja. Na predlog ustanoviteljev, vsako leto poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan najbolj zaslužnim posameznikom in organizacijam podeli priznanja in nagrade Civilne zaščite. Letos je bilo v Gorenjski regiji podeljenih 107 bronastih znakov, 9 srebrnih, 6 zlatih znakov in 2 plaketi, ki se podeljuje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanja okolja ob naravnih in drugih nesrečah. Slavnostni govornik na prireditvi je bil generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.

Letos je bilo podeljenih priznanj za izjemno delo na področju zaščite in reševanja več kot minula leta, ker smo lani doživeli štiri obsežne poplave, v februarju pa naravno nesrečo z žledom, ki je bila po obsegu, posledicah in trajanju največja naravna nesreča v Sloveniji. „Ob tej nesreči smo prvič zaprosili za mednarodno reševalno pomoč,“ je povedal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. „Prvi so nam na pomoč z agregati priskočili sosedje Avstrijci, kasneje se je pridružilo še deset drugih držav, približno 160 tujih reševalcev je dnevno bivalo pri nas in ocenjujem, da je ta mehanizem izjemno učinkovito orodje v primeru velike nesreče.“ (izjava Darko But 55'').

Lansko leto je bilo polno različnih naravnih nesreč, ki so zahtevale posredovanje doma in v tujini. Že konec januarja in nato v mesecu februarju smo se pričeli boriti z ledenim oklepom, kasneje s poplavami“ je dejal poveljnik CZ za Gorenjsko ter vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj Jernej Hudohmet. „Skupno beležimo preko 2500 večjih dogodkov, številka vseh intervencij skupaj, tudi z nujno medicinsko pomočjo in ostalih, pa je v letu 2014 višja od 10.900, kar je za regijo, kot je Gorenjska,veliko,“ še pravi Hudohmet (izjava Jernej Hudohmet 1'36).

 

Kot sem že večkrat povedal, je bil žled dobra šola za vse, ki imamo nalogo oziroma, ki želimo, da pomagamo v naravnih nesrečah soljudem. Takoj, ko je bilo najhuje za nami, smo analizirali morebitne napake in predloge za izboljšave, saj smo ugotovili, da tudi mi nismo imuni za naravne nesreče, zato jih od sedaj naprej želimo pričakati še bolje pripravljeni in opremljeni,“ pa je v govoru poudaril Miran Zadnikar, župan Občine Preddvor, ki je letos gostila regijsko podelitev priznanj Civilne zaščite.

 

 Zlati znak Civilne zaščite so prejeli Stanislava Rehberger iz Uprave RS za zaščito in reševanje, Andrej Štremfelj za dolgoletno delo na področju operativnega dela v Javnem zavodu gasilsko reševalne službe v Kranju, Gasilske zveze Bled-Bohinj, Škofja Loka in Tržič za 60. let aktivnega delovanja in PGD Zabreznica za 120. letnico delovanja. Prejemnika plaket pa sta PGD Bled ob 130. letnici aktivnega delovanja društva in Janez Petrovič iz Uprave RS za zaščito in reševanje.


Iz Občine Tržič so med prejemniki bronastega znaka Civilne zaščite Jure Zadnikar in Peter Rotar iz Štaba Civilne zaščite Občine Tržič in Dejan Jekovec iz Društva GRS Tržič. Srebrni znak Civilne zaščite sta prejela člana Gorske reševalne službe Slovenije - Društvo GRS Tržič Janez Primožič in Primož Štamcar. Za zlati znak Civilne zaščite pa čestitamo Gasilski zvezi Tržič, ki praznuje 60. letnico aktivnega delovanja. 

 

Kot je bilo tudi v sproščenem vzdušju po prireditvi večkrat slišati, srčnost in skrb za sočloveka delata čudeže, zato je beseda hvala najmanj, kar lahko izrečemo številnim poklicnim in prostovoljnim pripadnicam in pripadnikom enot za zaščito, reševanje in pomoč.

 

Slovesnost, ki jo je povezovala Saša Pivk Avsec, so z ubranim petjem popestrile pevke Plamenke, ki delujejo v okviru Kulturnega društva Pesmi pojmo Preddvor.

 

 

Oglejte si tudi