Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Ulični zbiralniki odpadne elektronske in električne opreme

Občanke in občani Tržiča imamo od prejšnjega tedna novo možnost oddaje nedelujočih malih aparatov in baterij. Organizatorji projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, družba ZEOS, d.o.o., pod sloganom E-cikliraj skupaj z lokalnim partnerjem, Komunalo Tržič d.o.o., občini v četrtek, 16. marca 2017, predali v uporabo nove ulične zbiralnike za zbiranje malih e-odpadkov in odpadnih baterij.
Projekt LIFE nagovarja gospodinjstva naj skrbno ravnajo s tovrstnimi odpadki preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja, ki nastaja širom Slovenije. Organizatorji projekta se namreč zavedajo, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želijo približati infrastrukturo ločenega zbiranja e-odpadkov (predvsem malih) in odpadnih baterij vsem gospodinjstvom širom države. V sklopu projekta spreminjajo navade občanov in občank na področju ravnanja s tovrstnimi odpadki tudi preko spremljevalno-ozaveščevalnih dogodkov.

Direktor družbe ZEOS, d.o.o., Emil Šehić je na srečanju poudaril: »Na trgu se pojavljajo vedno nove naprave z novo funkcionalnostjo. Vse bolj pogosto jih zamenjujemo in prav je, da vemo, da so te naprave, ko postanejo odpadek, posebna skupina odpadkov, ki v svoji strukturi vsebuje tudi nevarne komponente, materiale, kot sta živo srebro ali svinec. Zato je nujno, da te odpadke ločeno zbiramo in jih primerno obdelamo ter s tem ne delamo dodatno škodo okolju. Po drugi strani seveda tako tudi varčujemo z naravnimi viri in pa nenazadnje ustvarjamo nova delovna mesta.«

Na dogodku so bili prisotni tudi predstavniki izvajalca lokalne gospodarske javne službe za ravnanje z odpadki Komunale Tržič d.o.o. ter predstavniki občine. S simbolično oddajo e-odpadkov v svoje nove zbiralnike so pozdravili novo pridobitev ter se s podpisom listine zavezali k E-cikliranju. Predajo je popestril tudi ECI – maskota/ulični zbiralnik, ki je vse mimoidoče zabaval s svojimi vragolijami pa tudi fotorobotek, s katerim so se lahko fotografirali vsi obiskovalci.

Direktor Komunale Tržič Primož Bajželj je zbranim ob predaji zaupal: »S postavitvijo uličnih zbiralnikov približamo ločevanje e-odpadkov in odpadnih baterij občankam in občanom, saj bodo v roku enega meseca postavljeni na desetih lokacijah naše občine. S tem bomo povečali delež odpadkov, ki se oddaja v nadaljnjo predelavo in tako odložili manj odpadkov. Vesel sem nove pridobitve in se zahvaljujem za odlično izpeljano današnjo predstavitev.«

»Narava ceni vse drobne korake, ki grejo k pravemu cilju. Postavitev uličnih zbiralnikov pomeni pozitiven odnos do narave preko zbiranja odpadnih surovin. V naši občini jih podpiramo in pozdravljamo!« pa je na dogodku povedal župan občine Tržič Borut Sajovic.

»Še z moje strani hvala lepa vsem za prijeten dogodek. Želim, da se zbiralniki čim večkrat napolnijo in se že veselim nadaljnjega sodelovanja, ki bo s skupnimi močmi tudi v prihodnje pestro in zanimivo za naše občane.« je dodala Metka Žumer iz Komunale Tržič.

Ulični zbiralniki že stojijo v polovici slovenskih občin, njihove lokacije pa najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani projekta. Zbiralnike so v nekaterih občinah že praznili in povprečno zbrali okoli 150 kilogramov na posamezni ulični zbiralnik. Občanke in občani so jih dobro sprejeli, saj so bili zbrani odpadki dobro ločeni, le 2% je bilo odloženih ostalih odpadkov, torej tistih, ki tja ne spadajo.

Lokacije, kjer so postavljeni ulični zbiralniki:

  1. parkirišče pri Občini Tržič - pri eko otoku
  2. Bistrica pri Tržiču – parkirišče pri zelenjavarju
  3. Pristava – parkirišče pri nekdanji upravni stavbi Komunale Tržič
  4. Pot na Zali rovt  - čez most desno pri obstoječem eko otoku
  5. Kovor – Glavna cesta 14 (pod trgovino)
  6. Zbirni center Kovor
  7. Dolina – izobraževalno središče
  8. Leše – pri avtobusnem postajališču
  9. Podljubelj – pri gasilnem domu

Po dokončanju izgradnje avtobusnega postajališča v Križah bo en zbiralnik postavljen v sklopu eko otoka tudi na tamkašnji lokaciji.

Oglejte si tudi