Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Vabljeni na odprtje razstave Valentina Omana

Tržiški muzej vas vabi na odprtje razstave Valentina Omana Sic transit gloria hominis, ki bo v četrtek, 12. januarja 2017, ob 18. uri v Galeriji Paviljon.
Prva razstava v letošnjem letu v Galeriji Paviljon pripada prav posebnemu avtorju, slovenskemu in avstrijskemu umetniku VALENTINU OMANU, akademskemu slikarju, grafiku in kiparju. Razstava z naslovom Sic transit gloria homini združuje dela, ki bodo prvič predstavljena v galeriji v Tržiču, iz različnih vsebinskih ciklusov Sic transit gloria hominis, Homo sapiens, Tihožitje in izražajo slikarjeva intimna razmišljanja o človekovi minljivosti. 

Valentin Oman je eden najpomembnejših slovenskih umetniških osebnosti. Za svoje delo je leta 1981 prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1997 nagrado Riharda Jakopiča, ki jo podeljujejo za izjemne dosežke na področju likovno-vizualne umetnosti. Prejel je tudi zlati red za zasluge Republike Slovenije, je izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Je imetnik avstrijskega častnega križa za znanost in umetnost 1. razreda.

Valentin Oman je močno prepoznaven na avstrijskem Koroškem, po vsej Avstriji in zunaj njenih meja, zlasti v Sloveniji, z nadpovprečnim velikim številom del v javnem prostoru, poslikav sakralnih prostorov in javnih zgradb.  

Osrednja tematika Omanovega slikarstva so podobe človeških figur, ki so vedno umeščene na stičišču med figuracijo in abstraktno slikovno koncepcijo. Umetnik v okviru neformalnih tendenc raziskuje slikarsko materijo in površino, v nenehnem eksperimentiranju s tehnološkim pristopom, se je izoblikoval v avtorsko usmerjenega ustvarjalca z močno idejno konotacijo in jasnim umetniškim credom. Izrazil ga je v bogatem in raznolikem ustvarjalnem opusu slik, risb, grafik. Njegovo slikarstvo, sicer vpeto v polje abstraktne figuralike, je izrazito ontološko in vseskozi prehaja polje materialnega ter vstopa v polje duhovnega pri vseh vsebinskih ciklih Ecce Homo, Ara Pacis, Homo sapiens, Rekviem, Sic transit gloria mundi, Sic transit gloria homis, ki nas s pomenljivi naslovi zlasti v latinskem jeziku sooča z velikimi vprašanji našega bivanja.

 

Valentin Oman je bil rojen 14. decembra 1935 v Štebnu pri Beljaku. Med letoma 1958 in 1962 je študiral pri profesorici Hildi Schmid-Jesser na današnji Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju. Leta 1963 je zaključil specializacijo za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Riku Debenjaku. 

Bogat ustvarjalni opus poleg slik, grafik in risb dopolnjujejo še številna dela, ki jih je Oman ustvaril za javni prostor ter naročila za javne zgradbe, med drugim tudi umetnostno oblikovanje Slovenske gimnazije v Celovcu, poslovilno vežico v Kostanjevici na Krki, stenske slike in Piranski križev pot iz leta 1991 na Plešivcu, poslikal je več cerkva na avstrijskem Koroškem. Kot koroški Slovenec se Valentin Oman zavzema za ohranitev in enakopravnost slovenskega jezika, v ta namen je oblikoval prevajalsko kabino z dvojezičnimi napisi koroških krajev v Univerzi v Celovcu.

 

Imel je več kot 200 samostojnih razstav v Avstriji, Sloveniji in Italiji, sodeloval na mnogih skupinskih predstavitvah. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, leta 1980 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1997 nagrado Riharda Jakopiča in veliko nagrado na piranskem Mednarodnem slikarskem ex-temporu. Leta 1997 je prejel naziv častnega doktorja univerze v Celovcu. Ob njegovi 70. letnici mu je država Slovenija podelila Zlati red Republike Slovenije za življenjsko delo na področju likovne umetnosti in za prizadevanja za enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem. Je imetnik avstrijskega častnega križa za znanost in umetnost 1. razreda, je izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Živi in dela na Dunaju in v Bekštanju pri Beljaku.

 

Eden najpomembnejših avstrijskih umetnikov, ki je slovenskega rodu, že več kot pet desetletij soustvarja tudi slovensko sodobno likovno umetnost. 

Razstavo bo odprl župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, v kulturnem programu pa bo nastopila Monika Breuss na kitari. 

Razstava bo na ogled do 27. februarja 2017. 

Oglejte si tudi