Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

VABILO NA OGLED DVEH IZJEMNIH STALNIH RAZSTAV V TRŽIŠKI MUZEJ

Tržiški muzej letos praznuje 50. letnico obstoja. V počastitev tega jubileja je v Pollakovi kajži, v osrednjih muzejskih prostorih, na sedežu muzeja, v petih razstavnih prostorih prvo nedeljo v septembru odprla vrata nova stalna postavitev čevljarske zbirke. Ta predstavlja izjemno tradicijo tržiškega čevljarstva, ki je dajalo zaslužek na tisoče Tržičanom, predstavlja vpogled v staro rokodelsko izdelavo obutve in industrijsko proizvodnjo Peka ter njune rezultate, ki so se kazali v obutveni kulturi Tržičanov in drugih Slovencev.
Že konec aprila pa so se v Tržiškem muzeju odprla vrata Slovenskega smučarskega muzeja, ki v svoji stalni postavitvi predstavlja razvoj smučanja od njegovih prvih omemb do sodobnosti. V dveh večjih prostorih je razstavljenih prek sto predmetov, med njimi nekaj manj kot petdeset smuči, med katerimi najdemo tudi primerke s konca 19. stoletja; ob tem je predstavljeno izdelovanje smuči, razvoj smučarskih vezi, obutve in druge opreme. Razstavo dopolnjujejo številne fotografije, ki pričajo o tradiciji, ki se je razvijala v svetu in na Slovenskem.

 

 Vabimo vas, da si ogledate prenovljeno razstavo čevljarske zbirke Tržiški šuštarji, na ogled so postavljene tudi usnjarska, kolarska, tekstilna, barvarska in oglarska zbirka. Vredno ogleda je tudi Slovenski smučarski muzej, ki slikovito prikazuje zgodovino smučanja in razvoj smuči na Slovenskem.

 

Tržiški muzej je odprt od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Muzej je za praznike zaprt, razen za slovenski kulturni praznik, 8. februarja. 

Oglejte si tudi