Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

OBČINA TRŽIČ Z NAJVIŠJIM DELEŽEM OBČANOV V AKTIVNIH KULTURNIH DRUŠTVIH NA GORENJSKEM

Kulturno življenje v Tržiču je izredno pestro. Glede na število prebivalcev sodi med gorenjske občine, ki ima najvišji delež občanov v aktivnih kulturnih društvih. Na vsakoletnem javnem podpisu pogodb o sofinanciranju programov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v občini Tržič, je bilo včeraj slišati, da društva dobro in veliko delajo, da so z obiskom projektov, ki jih pripravijo, zadovoljni, da pa bi v svoje vrste želeli privabiti svež veter, čim več mlajših občanov.

Občina Tržič bo v letošnjem letu podprla delovanje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v višini dobrih 68 tisoč evrov. Na občinski razpis za sofinanciranje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti se je prijavilo 17 društev. En prijavitelj ni izpolnjeval vseh pogojev. Za redno dejavnost bo namenjenih 22.057,50 evrov, za izobraževanja 3.615,70 evra, projektom je namenjenih 21.574,70 evra in za obratovalne stroške 20.844,20 evra.

»Strategija lokalnega programa kulture je sprejeta, največ poudarka namenjamo ljubiteljski kulturi in nevladnim organizacijam ter društvom, ki delujejo v tem okviru. Naša občina je ena redkih, ki sredstev za kulturo ne zmanjšujemo in za sofinanciranje programov letos namenjamo dobrih 68 tisoč evrov,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Koordinator območne izpostave Zveze kulturnih organizacij Tržič (ZKO) Boris Kuburič je napovedal dve veliki prireditvi, ki jih tržiški kulturniki pripravljajo v letošnjem letu. Ob 90. letnici Pihalnega orkestra Tržič bo 20. maja Srečanje pihalnih orkestrov, ki se ga bo udeležilo več kot tristo godbenikov. V mesecu oktobru pa bo z jubilejem domačih fotografov sovpadalo Srečanje gorenjskih fotografskih društev.

Izjemno uspešno in praznično je bilo leto 2016 za Folklorno skupino Karavanke, ki je praznovala 50. letnico delovanja. Predsednica Saša Meglič si želi le še več zanimanja med mladimi za ples in ohranjanje kulturne dediščine.

V Križah bo KD Kruh konec avgusta poskrbel za Vikend smeha, do takrat pa obnovil zunanji atrij pred Kulturnim domom. V Križah sicer poleg gledališke skupine delujeta še pevski zbor in skupina za obujanje običajev.

 Kulturno društvo Ignacij Hladnik je lani po 65 letih vrnilo na tržiški oder opereto Planinska roža, s katero je poželo veliko pohval. Z njo bodo letos gostovali še v Pliberku in v Logatcu. Kot je povedal Tomaž Meglič, pa v društvu uresničujejo željo, da projektov ne izvajajo več sami ampak se povezujejo z ostalimi društvi v občini. Tako bodo maja predstavili nov projekt v sodelovanju s plesno skupino Leyli.

Precej zasedene bodo v letošnjem letu roke in čopiči članov KD Tržiški likovniki, ki po novem ustvarjajo v lepih, velikih, svetlih prostorih na Balosu. Francka Globočnik je napovedala več razstav, posebej pa izpostavila razstavo, ki bo na temo »Tržiška dolinca« 17. maja.

Leta 2019 bo 100. letnico praznoval KUD Lom. Kot je povedal predsednik Jože Tišler so se priprave na ta dogodek že začele. V okviru KUD-a uspešno delujejo Mešani pevski zbor Lom, Kvintet KUD Lom in Gledališka skupina.

Okroglo obletnico, 80. letnico pa ima letos tudi Foto klub Tržič. Predsednik Pavel Loc je napovedal izid zbornika in več razstav.

»Tržiška kulturna društva delujejo na izjemno širokem spektru delovanja. Razdelitev denarja je omejena z  občinskim pravilnikom za razdelitev razpisnih sredstev, občinska komisija, ki je zadolžena za upoštevanje le tega, pa ima težko delo. Projektov in društev je vsako leto več in vse kvalitetnejši so, finančna pogača pa ostaja bolj ali manj enaka. Gre pa zahvala občini, da sredstev za kulturo ne zmanjšuje. V prihodnjih letih se napoveduje sprememba pravilnika, tako da se bo lahko omogočilo bolj dinamično razporejanje sredstev med društva,« je po srečanju povedal David Ahačič, predsednik Zveze kulturnih organizacij Tržič, ki je prepričan, da se za ustvarjalnost v Tržiču ni treba bati.

 

 

Oglejte si tudi