Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Občina Tržič se tudi letos pridružuje Dnevom evropske kulturne dediščine

Otvoritvena slovesnost bo v petek, 30. septembra 2016, ob 12. uri v preddverju Kulturnega centra Tržič. V kulturnem program bodo nastopili Nejc Perko, ki bo v imenu Knjižnice dr. Toneta Pretnarja in Tržiškega muzeja predstavil razstavo Prišli so v Tržič in pustili sledi, dr. Bojan Knific iz Tržiškega muzeja bo predstavil koledar 2017 na temo voda, nagovoru podžupana Dušana Bodlaja pa bo sledil še nastop učencev OŠ Križe s pesmimi na temo voda. Po slovesnosti sledi brezplačen voden ogled mestnega jedra za obiskovalce.

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) so vsakoletne jesenske prireditve, ko se članice Evropske unije povežejo, skupaj odkrivajo, ustvarjajo, se predstavljajo in pobliže spoznavajo našo skupno dediščino. Letos bodo potekali v času od 1. do 8. oktobra, za odprtje 26. DEKD in 4. Tedna kulturne dediščine pa je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije izbral Štanjel, eno najstarejših naselij na Krasu. V projekt so vključene številne gorenjske občine, tudi tržiška.

  

V Tednu kulturne dediščine bodo otroci Vrtca Tržič sodelovali s Tržiškim muzejem, Komunalo Tržič in tržiškimi obrtniki. Skupaj s strokovnimi delavci bodo ustvarjali, raziskovali, opazovali in odkrivali svet voda. Skozi ljudsko izročilo (pesmi, ples, pripovedke), učenje in igro bodo spoznavali sotočje Bistrice in Mošenika, obiskali Dovžanovo sotesko, spoznali pomen voda za življenje nekoč in danes ter ustvarjali mlinčke.

 

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja v sodelovanju z Vrtcem Tržič za otroke pripravlja pravljice na temo čudežnih, zdravilnih voda.

 

Tudi v času DEKD bo v Kurnikovi hiši na ogled razstava Prišli so v Tržič in pustili sledi. Več informacij o razstavi je zapisanih na spletni strani http://www.knjiznica-trzic.si/otvoritev-razstave-prisli-so-v-trzic-in-pustili-sledi/.

 

Na OŠ Križe bodo imeli 4. oktobra kulturni dan, na katerem bodo učenci 1. triade  izražali svojo inovativnost z izdelovanjem maket okolice šole, čebelnjaka, panjskih končnic, spoznavali bodo legendo o gradu Gutenberg in izdelali njegovo maketo. Učenci 2. triade bodo spoznali ljudske pesmi, plese in oblačila. Učenci 3. triade bodo šli po naši domovini in spoznali delčke arhitekture Ljubljane, celjske kotline, nekateri bodo obiskali Trubarjevo domačijo, Cankarjevo hišo in šli po poti kulturne dediščine.

 

V torek, 4. Oktobra 2016, ob 19. uri bo v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja predavanje Mirjam Milharčič Hladnik, z naslovom Krila migracij – po meri življenjskih zgodb.  

 

 “Kulturna dediščina niso mrtvi zidovi, niso predmeti v muzejih ali na podstrešjih. Dediščina je naš odnos do ustvarjalnosti predhodnikov in znanje ter upoštevanje izkušenj vedno novega bivanja,” je 26. Dnevom evropske kulturne dediščine na pot zapisal Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.

 

 

Oglejte si tudi