Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Nova stalna razstava usnjarske zbirke Tržiškega muzeja

V petek, 25. septembra 2015, ob 18. uri bomo v Pollakovi kajži Tržiškega muzeja odprli novo stalno razstavo usnjarske zbirke »Usnje vseh barv«. S tem Tržiški muzej nadaljuje prenovo stalnih razstav obrtnih zbirk, ki se je pričela z odprtjem čevljarske razstave v letu 2014, v prihodnjih letih pa bodo sledile prenove tekstilne, barvarske, nogavičarske in drugih stalnih razstav Tržiškega muzeja.
Razstavo je pripravljala strokovna skupina: vodja projekta Jana Babšek, kustos razstave dr. Bojan Knific, konservator/restavrator Boštjan Meglič, oblikovalka Barbara Bogataj, strokovni sodelavki Staša Tome in Janita Košir.


USNJE VSEH BARV

Tržič, ki je trške pravice dobil leta 1492, je bil že od nekdaj živahen obrtniški kraj, o tem poročajo različni zgodovinski viri. Prav različne obrti in rokodelstva so zaznamovali način življenja v kraju.  Ljudje so se ukvarjali z različnimi dejavnostmi, s kovaštvom, usnjarstvom, krojaštvom, kolarstvom, čevljarstvom, mesarstvom, v mestu je delovala bratovščina nogavičarjev, v manjšem obsegu so delovala tudi druga rokodelstva in obrti. Iz te bogate tradicije so se konec 19. in na začetku 20. stoletja razvile različne industrije usnjarska, tekstilna, čevljarska in druge.

Nova stalna razstava obsega en večji razstavni prostor in govori o tradiciji tržiške usnjarske obrti.

Kako ustrojimo kožo?

Kaj so štalonarji in kaj pomeni garati?

Kakšen je bil delovni dan usnjarjev?

Kaj vse so včasih znali izdelati iz usnja?

 

Tradicija tržiških usnjarjev

Tržičani so se preživljali z različnimi obrtmi, usnjarstvo je bilo ena najpomembnejših. Tržiški usnjarji so bili že v 17. stoletju znani po posebnem kordovanskem usnju. V 18. stoletju je bilo v trgu šestnajst usnjarskih delavnic, v 20. stoletju je cvetela tovarna Runo.

 

Življenje tržiških usnjarjev

Usnjarji so nosili usnjen predpasnik in posebne škornje – štalonarje. Tako ime so dobili po štali, kajti v usnjarnah je strašno smrdelo. Delati so začeli ob 5. uri zjutraj, končali ob 7. uri zvečer. Njihovo delo je bilo zelo naporno.

Od kože do usnja

Strojenje kož poteka po posebnih postopkih, ki so na razstavi nazorno predstavljeni. V Tržiču so največ strojili kravje, ovčje, kozje in svinjske kože. Od vrste kož, strojila in načina strojenja je bilo odvisno, kakšen je bil končni videz predelane kože.

 

Uporaba usnja

Usnje je ena od najuporabnejših surovin – za obuvanje, oblačenje, pohištvo, šport, izdelavo glasbil, tovorjenje in drugo. Raba usnja je bila včasih še bolj vsestranska, kar dokazujejo zanimivi in nenavadni predmeti na razstavi.  

Otroški kotiček

Otroci se na prijeten in interaktiven način seznanijo s posebnostmi iz usnjarske tradicije.

 

KONTAKT

Jana Babšek, vodja projekta prenove stalne razstave, direktorica

T: 041 622 528

Dr. Bojan Knific, kustos razstave

T: 08 20 52 418

Tržiški muzej, Muzejska 11, 4290 Tržič

04/53-15-500

www.trziski-muzej.si

 

 

 

 

Oglejte si tudi