Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
12°C
1°C
Oceni objavo

Izid nove zgoščenke ljudskih pesmi

Izšla je zgoščenka pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Kulturnega društva JERBAS z naslovom Ljuba moja, pojdi z mano.

Zgoščenka prinaša prikupen in mladosten dih tistim ljudskim pesmim in vižam, za katere se pogosto zdi, da so stvar preteklosti in da so neživljenjske za današnji svet. Na zgoščenki je mogoče slišati ljudske pesmi in viže v solistični in skupinski izvedbi, pri čemer je mogoče opaziti tako stare načine petja kot tudi slog in posebnost godčevstva. Zgoščenka s 36 pesmimi in vižami pomembno prispeva k poznavanju in razumevanju glasbe preteklosti in sodobnosti.

 

Kot pričajo številne knjige in druge publikacije ter arhivsko gradivo, je ljudska pesem spremljala pomembne dogodke človekovega osebnega življenja, bila je del praznikov koledarskega kroga in drugih – tudi povsem vsakdanjih priložnosti. Posebni pa so bili tudi načini petja, zato se pevcem zdi pomembno, da ohranjajo vsaj del teh posebnosti – med drugim večglasno petje brez predhodne intonacije, kar je namreč ena izmed pomembnih značilnosti ljudskega petja na Slovenskem.

V njihovi izvedbi je mogoče začutiti del preteklosti in del sodobnosti, veliko mladostnega žara in dobršno mero prijateljskega vzdušja.

 

Po promocijski ceni jo v mesecu juniju dobite pri članih Kulturnega društva Jerbas, v Turistično promocijskem in informacijskem centru Tržič ali v pisarni OI JSKD na Cankarjevi 1.

 

Na voljo bo tudi na sredinem koncertu (18. junij ob 20. uri) v Domu krajanov na Brezjah pri Tržiču v okviru Tedna ljubiteljske kulture.

Oglejte si tudi