Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

DEL VOJNE ZGODOVINE NA RAZSTAVI V PODLJUBELJU

Svoj prispevek k počastitvi 70. obletnice osvoboditve v občini Tržič, z odprtjem spominske razstave dodajata Jože Romšak in Slavko Hočevar. Razstavo, ki jo bosta v Domu krajanov Podlubelj odprla jutri, v torek, 9. junija 2015, ob 18. uri, sta naslovila Koncentracijsko taborišče Ljubelj jug, podružnica Mauthausna – 70 let. Odprtje razstave, ki jo je podprla Občina Tržič, pri njej pa sodeluje tudi KS Podljubelj, bodo z nastopom popestrili učenci Podružnične šole Podljubelj.

Jože Romšak iz Podljubelja in Kranjčan Slavko Hočevar sta amaterska raziskovalca, ki že nekaj let raziskujeta lokalno taborišče v Podljubelju. V tem času jima je uspelo zbrati precej gradiva, ki bo na omenjeni razstavi prvič videno. “Na razstavi bo na ogled veliko slikovnega gradiva in predmetov, ki sva jih našla ob taborišču in tudi pri domačinih v Podljubelju in širše. Ponazarjajo dogodke iz življenja v taborišču med leti 1943 in 1945. Predvajali bomo tudi nekaj filmov iz tega obdobja, naprodaj bo nova knjiga z naslovom Taborišče Ljubelj jug, 70 let osvoboditve, ki sva jo s Hočevarjem napisala in izdala ob tej priložnosti. Na voljo bo tudi spominska značka in lot spominskih razglednic na temo taborišča, ” pravi Jože Romšak, eden od avtorjev razstave, ki bo na ogled od torka, 8. junija do petka, 12. junija od 16. do 20. ure. V soboto, 13. junija razstavo selita na Ljubelj, kjer si jo bodo lahko ogledali obiskovalci osrednje slovesnosti, ki jo Občina Tržič, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Zveza borcev za vrednote NOB Tržič pripravljajo v spomin na 70. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem.

 

Avtorja razstave in knjige sta velika entuziasta, ki sta gradivo intenzivno zbirala tri leta in ves čas tesno sodelovala s Tržiškim muzejem in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Kranj. Na podlagi pričevanj domačinov sta z detektorjem kovin raziskovala okolico taborišča in našla nekaj zanimivih kosov, ki jih bosta razstavila. Precej fotografij, ki jih ljudje do sedaj niso imeli možnost videti, sta našla v muzejskih depojih, nastalo je tudi 150 novih posnetkov, ki sta jih objavila v knjigi. “Zdaj, ko je knjiga napisana in razstava postavljena, se dnevno pojavljajo novi podatki in pričevanja ljudi,” pravi Romšak. “Kar pomeni, da ljudi ta vsebina zanima, s pomočjo slikovnega materiala pa tudi lažje spremljajo in spoznavajo ta del naše zgodovine.”

 

Zbrano gradivo bosta Jože Romšak in Slavko Hočevar oddala v hrambo Tržiškemu muzeju in tako dopolnila zbirko, ki je največja v Sloveniji na to temo.

 

V sklopu dogodkov v počastitev 70. Obletnice osvoboditve napovedujemo:

  • V četrtek, 11. in v petek, 12. junija bo v Tržiškem muzeju DVODNEVNI MEDNARODNI SIMPOZIJ: POLITIKA MEMORIJE IN POZABE, NAČINI IZROČILA IN INTERPRETACIJE. Na simpoziju bo izbrane tematike predstavilo 14 strokovnjakov iz Francije, Avstrije in Slovenije. Simpozij bo izpostavil teme, ki se nanašajo na odnos do koncentracijskih taborišč in nacistične politike.

» Predavatelji bodo govorili o tem, da različne oblasti vedno vplivajo na mnenje in vsiljujejo svoje mnenje. Govorili bodo o molku, sprenevedanju, nevednosti, pozabi, pomanjkanju sledi, kot o sredstvih za vplivanje na spominjanje,« pravi direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek. Častna gosta simpozija bosta prof. Jean – François Forges, profesor zgodovine, Lyon, Francija in prof. Peter Gstettner, Mauthausen Komitee Klagenfurt/Celovec.

 

  • V soboto, 13. junija 2015, ob 11. uri bo pri Taborišču Ljubelj SPOMINSKA SLOVESNOST OB 70-LETNICI OSVOBODITVE KONCENTRACIJSKEGA TABORIŠČA POD LJUBELJEM. Pozdravne nagovore bodo imeli mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, Jani Alič, predsednik koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja in nj. eks. Pierre-Francois Mourier, francoski veleposlanik v Sloveniji. Slavnostni govornik bo Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.  Pri spominskem obeležju veteranov vojne za Slovenijo 1991 bo na ogled pregledna razstava Mauthausen – Taborišče Ljubelj, avtorjev Jožeta Romšaka in Slavka Hočevarja.

Oglejte si tudi