Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Sabina Berus – dobitnica zlate značke

27. septembra 2014 je v Ljubljani potekalo prvo državno tekmovanje Turistični vodnik, namenjeno mladim od 15. do 29. leta. Deset kandidatov se je pomerilo v vodenju na temo Ljubljana za mlade. Ob zaključku vodenja je komisija razglasila najboljše mlade turistične vodnike. Zlato značko je prejela Sabina Berus, članica Turističnega društva Trebnje. Turistično-gostinska zbornica Slovenije jo je nagradila s tečajem in prvim opravljanjem izpita za turističnega vodnika z državno licenco.

Ker o srednješolki Sabini in njenem odmevnem uspehu v našem glasilu še nismo pisali, sem jo prosila, da se predstavi.

»Ko mi je spomladi podpredsednica Turističnega društva Trebnje sporočila, da Turistična zveza Slovenije prireja tekmovanje za turistične vodnike, sem si rekla, zakaj pa ne. Čeprav nameravam študirati pravo, zares zelo veliko potujem in bi mi licenca pomenila možnost občasnega dela za dušo, ko bi razkazovala turistom znamenitosti, ki jih ponuja Slovenija. Ker se vsake stvari, ki si jo zadam, lotim po svojih najboljših močeh, sem se odločila, da naše majhno mestece povzdignem in kot mlada občanka pokažem tudi drugim. Če vam po resnici povem, sem imela občutek, da rinem v težave. Večina prijateljev, ki sem jim omenila, da sem si za projektno nalogo izbrala prav Trebnje, je menila, da bi se na državno tekmovanje lažje uvrstila s kakšnim večjim mestom. Priznam, tudi sama ga nisem prav dobro poznala, čeprav je to moj domači kraj. Ko sem se prebijala skozi literaturo, sem ugotovila, da imamo stvari, ki so privlačne za turiste, ne samo iz Slovenije, ampak tudi za tujce. Seminarska naloga je bila narejena in za piko na i sem posnela še video, v katerega sem vključila znamenitosti in zanimivosti Trebnjega in okolice: Vrhtrebnje, Obeležje 15. poldnevnika, Hotel Opara, Trimo, Galerija likovnih samorastnikov, Kmetija Marn, vinske gorice Gradišča, Ranč Aladin in Zaplaz. Rekla sem si, da če nič drugega, bom vsaj ljudem, ki me povprašajo o mojem kraju, povedala, da to ni samo zdolgočaseno Trebnje, ampak prečudovit kraj, ki ima kljub majhnosti nekaj naravnih, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ohranjenih obrti, čudovit vinorodni okoliš, razgledne točke, številne športne, kulturne in druge za občane in turiste zanimive dogodke, bogato gostinsko, kulinarično ponudbo in zanimivo zgodovino. To, da sem prišla na državno tekmovanje, mi je pomenilo veliko. Vedela sem, da sem skoraj edina, ki ne obiskuje turistične šole, ampak jo je na tekmovanje prijavilo društvo.

Zares sem vesela, da mi je nagrada prinesla možnost opravljanja tečaja in izpita za turističnega vodnika Slovenije. To, da sedaj poznam Ljubljano in se prve študentske dni prihodnjega leta ne bom lovila po Ljubljani, je pa tudi super. Taka tekmovanja so za nas mlade zares dobra odskočna deska, še posebej za tiste, ki želimo iz sebe nekaj narediti.«

Sabina, želimo ti uspešen študij in veliko lepih doživetij v vlogi turistične vodnice.

Uredništvo Glasila občanov

 

Oglejte si tudi