Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Medgeneracijsko učenje in sodelovanje za trajni lokalni razvoj

Pomemben element tako nacionalnega kot lokalnega trajnostnega razvoja je prenos znanja med različnimi generacijami. Medgeneracijsko učenje razumemo kot izmenjavo izkušenj in spoznanj, druženje oziroma ohranjanje in širjenje socialne mreže, ohranjanje in prenos dediščine, skupno ustvarjanje in povezovanje. Tako od leta 2013 na CIK Trebnje deluje Center medgeneracijskega učenja Trebnje (CMU). Z dejavnostjo pokrivamo področja občin Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno in Šentrupert. Ob tem naj pohvalimo vse štiri občine, lokalne institucije in posameznike, ki s sodelovanjem in svojim znanjem bogatijo vsebine CMU.
                                                                                      

V šolskem letu 2015/2016 smo program CMU še vsebinsko nadgradili in slednjega iz enotedenske učne prireditve razširili na celoletno dogajanje z vsebinami zlasti s področja učenja, aktivnega preživljanja prostega časa, svetovanja ter povezovanja različnih ciljnih skupin (mladi, aktivni, brezposelni, prebivalci podeželja, priseljenci, Romi, starejši zaposleni, osebe s posebnimi potrebami, upokojenci,…).

Organizirali smo ustvarjalne in računalniške delavnice, plesne delavnice, učenje tujih jezikov, predavanja na temo zdravja (demenca, pomoč na domu,…), urejanja vrtov in biokmetovanja, arhitekture in ohranjanja kulturne dediščine, umetnosti, ekologije, ki so potekale po osnovnih šolah vseh štirih občin, v prostorih Galerije likovnih samorastnikov in na CIK Trebnje. Udeležili so se jih predvsem radovedni otroci trebanjskega vrtca in osnovnošolci lokalnih šol, upokojenci, brezposelni, prebivalci podeželja in drugi mladi, ki želijo aktivno preživeti svoj prosti čas. Delavnice in predavanja smo izpeljali s pomočjo članov Univerze za tretje življenjsko obdobje, ravnateljev in učiteljev osnovnih šol in vzgojiteljev lokalnih vrtcev, sodelavcev iz Doma starejših občanov Trebnje, kustosinje naše galerije ter zunanjih sodelavcev (PGD Trebnje, Mitja Drčar, Klub Gaia).  Več o Centru medgeneracijskega učenja Trebnje  si lahko preberete na naši spletni strani: http://www.ciktrebnje.si/projekti/item/cmu-center-medgeneracijskega-uenja.

Bliža pa se poletje in z njim vroči počitniški dnevi. Naj bo letošnje poletje naših otrok zabavno, aktivno in poučno, ter brezskrbno za starše. Na CIK-u bodo zato od 27.6. do 1.7.2016 ter od 22.8. do 26.8.2016  potekalo Cikoletje. Vsak dan, od 7. do 16. ure, bodo na voljo jezikovne, ustvarjalne, športne in eksperimentalne delavnice, namenjene otrokom od 7 do 14 leta starosti. Več o Ciloketju si lahko preberete na www.ciktrebnje.si.

 

                                                                                                                                             Aleksandra Barbo

                                                                                                          Center za izobraževanje in kulturo Trebnje

Oglejte si tudi